Site icon AMIRNAWAWI

Belajar Thai Melayu – Sebutan Sama, Maksud Berbeza

Belajar Thai Melayu – Sebutan Sama, Maksud Berbeza | Asslamualaikum dan salam sejahtera semua. Semoga anda semua berada dalam keadan sihat sejahtera hendaknya. Baiklah dalam entri kali ni saya ingin berkongsi dengan anda semua mengenai Belajar Thai Melayu – Sebutan Sama, Maksud Berbeza.

Apa yang saya maksudkan ini? Saya pun tak pasti nak letak tajuk apa. Tapi secara ringkasnya saya akan kongsikan perkataan dalam bahasa Thai yang ada maksud dalam perkataan bahasa Melayu.

Faham tak? Hahahaha. Saya pun konfius. Contohya macam ni la. Dalam bahasa Thai ada sebutan kaya. Tapi bukan bermaksud kaya (English: rich) tapi bermaksud sampah (English: Rubbish). Faham kan? Harap korang faham la.

Sebutan Sama, Maksud Berbeza

Baiklah, jika sebelum ini saya dah ada kongsikan mengenai ayat asas bahasa Thai, kali ini saya ingin berkongsi mengenai pekara ini pula. Jadi, kalau anda belum baca entri tersebut, bolehlah anda baca dulu ya. Wajib! Hahaha

Panjang pula saya berceloteh. Padahal saya nak cukupkan 300 patah perkataan dalam entri ni. Entahlah tak tahu kenapa, sebabnya untuk SEO wordpress saya kena tulis minima 300 patah perkataan. Jadi awak semua baca jelah apa saya menulis ni walaupun melalut ya.

Ok dah, jom kita mulakan.

1. ขยะ
Sebutan: kaya
Maksud Thai: Sampah
Meaning Thai: Rubbish/ Garbage
Meaning Malay: Rich

2. สู้ ๆ
Sebutan: Susu
Maksud Thai: Selamat berjuang! Semangat!
Meaning Thai: – fighting
Meaning Malay: milk

3. รัก
Sebutan: Rak
Maksud Thai: Sayang / Cinta
Meaning Thai: In love
Meaning Malay: Shelf

4. กลัว
Sebutan: Keluar
Maksud Thai: Takut
Meaning Thai: Fear
Meaning Malay: Exit / Going Out

5. ภูเขา
Sebutan: Pukau
Maksud Thai: Gunung
Meaning Thai: Mountain
Meaning Malay: Hipnosis? (Sorry apa pukau in English guys! Help me..)

6. สะอาด
Sebutan: Saat
Maksud Thai: Bersih
Meaning Thai: Clean
Meaning Malay: Second

7.ช่วย
Sebutan: Cuai
Maksud Thai: Tolong
Meaning Thai: Help
Meaning Malay: Careless

8. เขียน
Sebutan: Kian
Maksud Thai: Tulis
Meaning Thai: Write
Meaning Malay: More

9. จาม
Sebutan: Cam
Maksud Thai: Bersin
Meaning Thai: Sneeze
Meaning Malay: Recognize

10. ข่าว
Sebutan: Kau
Maksud Thai: Berita
Meaning Thai: News
Meaning Malay: You
Tapi sebutan Kau dalam bahasa Thai ni dia banyak. Depends on sengau kau, nada kau. Jadi untuk perkataan kau ni juga boleh bawa maksud, nasi, putih, masuk, sembilan. Haaaaah pilih.

Penutup

Baiklah, itu sahaja sepuluh perkataan yang aku boleh kongsikan hari ini. Jadi kalau salah tu harap maaf la. Aku pun bukan penutur asli. Jadi seperti kalian tahu, yang sebutan Thai ini berbeza berdasarkan nada juga. Kalau aku tulis ni secara harfiahnya, jadi sebutan penutur asli mungkin sedikit berbeza. Jangan nak kecam sangat lah! Korang ni takde benda tak kecam, semua nak cari salah orang je. Relaks sudah.

Jadi kalau ada salah atau ada yang nak tambah, sila komen sahaja di bawah ok.

Kalau nak lagi perkataan lain, sila komen juga. Ramai komen, aku tahu la yang ramai baca entri ini. Kalau sendu, aku nak kongsikan lagi pun rasa malas. Eh? Tetiba guna aku pula. Kat atas tadi kata ganti diri saya. hahaha

Video Youtube Sendu
Video aku di Youtube

Ni video yang aku dah buat dulu. Penat weh buat video. Baik aku tulis entri je senang korang baca. Dahla view sendu. Buang masa. Kah!

See you guys on next entry ok. Don’t forget untuk like, komen dan juga subscribe! Blog mana ada subscribe la! Hahaha. Dah terbiasa dialog tu kat Youtube. Habit. Ok see you then! Cer gan khrab (Jumpa lagi)!

Untuk entri berkaitan Thai yang lain, klik di pautan ini

Exit mobile version