Amirnawawi

Author's details

Name: muhd amiruddin mohd nawawi
Date registered: March 3, 2011
URL: http://amirnawawi.com
Yahoo! IM: amir_galaxies26

Biography

Seorang pelajar Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia di salah sebuah Universiti tempatan. Anak Ke-5 dari 7 adik beradik. Seorang anak muda yang sempoi dan sentiasa optimis. Mempunyai azam yang kuat untuk berjaya. Sentiasa komited untuk mencapai ape yang diidamkam. No Pain, No Gain

Latest posts

  1. Nikmati Hainan Bread Set Hanya RM8.88 di PappaRich — May 24, 2017
  2. Buzzme – Satu Sim Kegunaan di Pelbagai Negara — May 21, 2017
  3. Antara 4 Jenis Ramyun Nongshim Ini, Yang Mana Paling Anda Gemari? — May 18, 2017
  4. Kalau Dah Bukan Rezeki.. — May 17, 2017
  5. Promosi Pesona Indonesia di Bukit Bintang Kembali Lagi Untuk Tahun 2017 — May 17, 2017

Most commented posts

  1. Permohonan Pramugara dan Pramugari Air Asia — 180 comments
  2. Nuffnang Hanya Untuk Kroni? — 95 comments
  3. Segmen Saya Mahu Ditegur — 81 comments
  4. Pekara Yang Di Benci Masa Baca Blog — 74 comments
  5. #amirnawawi.com dalam Akhbar Utusan Malaysia. — 72 comments

Author's posts listings

May 24

Nikmati Hainan Bread Set Hanya RM8.88 di PappaRich

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua para pembaca blog yang saya kasihi sekalian. Semoga anda semua berada dalam kedaan sihat sejahtera hendaknya. Baiklah dalam entri kali in isaya ingin kongsikan pengalaman saya menikmati menu terbaru di Papparich.

Semua sedia maklum bahasawanya rakyat Malaysia mempunyai citarasa yang tinggi dalam makananan harian. Tak kira lah masakan daripada manapun, asal sedap di mulut, pasti menjadi pilihan kita semua. Oleh yang demikian, PappaRich telah mendatangkan menu baru yang boleh dinikmati sepanjang hari di rangkaian restoren mereka iaitu set Hainan Bread.

Saya sendiri juga peminat set roti ringkas seperti set Hainan Bread ini. Saya bersama rakan telah mengunjungi PappaRich pada minggu lepas dan mencuba set roti Hainan ini. Wah! Memang berselera betul kami semua menikmati set roti ini.

Untuk makluman semua, set roti ini didatangkan dengan minuman. Tidak hanya dibekalkan roti sahaja, set ini didatangkan dengan pilihan minuman seperti kopi klasik Papparich, teh tarik dan juga white coffee.

Bagi pilihan roti pula, terdapat 2 pilihan yang boleh dipilih. Iaitu:

  1. Hainan Toast with Butter & Kaya

Bagi pilihan  ini, sememangnya sesuai untuk peminat roti bakar. Roti yang dihidangkan panas, garing dan rangup memang membangkitkan selera. Ditambah pula dengan mentega dan kaya buatan sendiri! Wah, memang saya makan berkeping-keping. Lain kali kalau ke Papparich akan saya ulang pesan set ini.

  1. Roti steam with butter & kaya

Bagi pilihan ini tidak kurang hebatnya. Pertama kali saya makan terus jatuh cinta. Roti yang gebu, distim menjadikan ianya lebih lembut dan enak. Bila masuk dalam mulut sahaja rasa seperti cair dan memenuhi segenap ruang mulut kita. Ditambah pula dengan mentega dan kaya, umphhh memang tak terungkap dek kata-kata. Anda kena cuba sendiri yang ini.

Contoh set Roti Steam bersama kopi

Seperti yang saya bagitahu pada awal entri ini, set roti ini didatangkan dengan pilihan air iaitu kopi klasik PappaRich, teh Tarik dan juga white coffee. Pilihan air tersebut adalah pilihan air panas. Namun buat anda yang inginkan air yang berais, boleh tukarkannya dengan tambahan hanya RM1 sahaja.

Contoh set Hainan toast bersama kopi

Bagi saya kombinasi roti dan kopi sememangnya sinonim dengan kita rakyat Malaysia. Bila menghirup kopi sambil makan roti sebegini, teringat saya akan suasana kampong. Bila ibu pagi-pagi menyediakan hidangan sebegini sebelum saya dan keluarga memulakan hari dengan aktiviti masing-masing. I miss my mom so much.

Nasib baiklah, PappaRich ada menyediakan menu sebegini setiap hari. Dapatlah terubat rindu pada kampong saya yang nun jauh di sana.

Apapun buat anda semua yang ingin mencuba menu terbaru ini, jemputlah ke outlet PappaRich yang bedekatan anda dan nikmati sendiri. Jujur, saya tak tipu, you guys should try this.

May 21

Buzzme – Satu Sim Kegunaan di Pelbagai Negara

Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada semua para pembaca blog sekalian. Semoga anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. Baiklah dalam entri kali ini saya ingin kongsikan dengan anda semua mengenai satu kad sim yang baru diperkenalkan di Malaysia.

Saya pasti dengan kewujudan kad sim sebegini lebih memudahkan para pengembara yang gemar berkunjung ke serata negara. Semua sedia maklum, apabila tibanya seseorang ke sesebuah negara, pekara pertama yang dicari adalah kad sim. ini adalah untuk memudahkan mereka berhubung dan juga untuk langganan data. Mati kutu dibuatnya jikalau tiada data sepanjang perjalanan.

Oleh yang demikian, wujudnya Buzzme ini. Untuk memudahkan segala urusan anda di luar negara, Buzzme menawarkan pelbagai pakej menarik untuk anda miliki. Dengan pembelian kad sim serendah RM99 (termasuk RM50 kredit), anda boleh memilki kad sim Buzzme ini.

Majlis pelancaran kad sim Buzzme ini telah berlangsung pada 18 Mei yang lalu di Tournament Players Club Kuala Lumpur. Majlis telah dihadiri oleh tetamu kehormat, media dan ramai lagi jemputan yang lain. majlis ucapan pendahuluan telah disempurnakan oleh Encik Loke Yee Siong selaku Ketua Pegawai Eksekutif Enabling Asia.

Dalam majlis sama juga telah diadakan upacara menandatangai perjanjian persefahaman dengan antara Enabling Asia dan Oasis Systems Ptd Ltd.

 

Antara kelebihan menggunakan Buzzme World SIM Starterpack:

★ Tempoh sah sehingga 1 tahun
★ Tawaran 20% baki kredit yang tinggal jika tidak menggunakan internet sepenuhnya
★ Internet Roaming tanpa had
★ Transaksi tambah nilai menggunakan sistem atas talian
★ Menawarkan Insurans PA (Kemalangan Peribadi) bernilai sehingga RM100,000
★ Tidak perlu mencari simkad baru apabila berada di luar negara

Berikut adalah ucara penggunaan bagi kad sim Buzzmee ini.

 

1- [Permulaan]

Masukkan simcard “Buzzme” ke dalam telefon anda, sambung kepada Wi-Fi dan muat turun (Download) aplikasi (Apps) – M8 World SIM

2- [Log Masuk]

Masukkan nombor telefon dan kata laluan yang tertera di atas kad sim. Lantas daftarkan butiran peribadi seperti diminta. Tunggu sehingga dapat SMS dan e-mel selepas itu

3- [Sebelum Penerbangan]

Anda boleh langgan pelan mengikut negara dan bayar menggunakan kad (Visa/Mastercard/E-pay). Selepas terima SMS/e-mel, anda akan menerima nombor baru mengikut negara tersebut. Menarik kan? Beli nombor SIAP.

4- [Tiba Ke Destinasi]

Boleh log masuk di aplikasi (Apps) dan pilih nombor yang anda telah terima sebelum ini dan anda boleh terus gunakan internet dari nombor tersebut. Senang dan tidak perlu cari kad sim baru di lapangan terbang.

5- [Pulang ke Malaysia- Negara asal]

Log masuk semula ke aplikasi tersebut dan pilih nombor telefon asal anda. Siap.

Berkenan di hati? Berikut adalah cara untuk anda mendapatkan kad sim Buzzme ini.

Anda hanya perlu melayari  (www.m8.com.my) ataupun www.buzzme.com.my dan pilih nombor yang anda minat.

Klik SINI untuk pautan pantas ke link pembelian nombor
www.m8.com.my/eaMember/telcoshop

 

Untuk maklumat lanjut berkenaan  Simcard Buzzme World SIM Starterpack ini bolehlah ke
Website– buzzme.com.my
Call Centre– 011-3400 4400
Email – hello@buzzme.com.my

May 18

Antara 4 Jenis Ramyun Nongshim Ini, Yang Mana Paling Anda Gemari?

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua para pembaca blog yang saya kasihi sekalian. Semoga anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. Baiklah dalam entri kali ini saya ingin kongsikan dengan anda semua mengenai seleksi ramyun berjenama Nongshim yang popular di Korea.

Semua telah sedia maklum, bahawasanya jenama dari Korea sememangnya diterima baik dalam kalangan penduduk di Malaysia. Mana tidaknya, setelah demam K-wave melanda Malaysia, ramai diantara kita terikut-ikut dengan apa yang dilakukan oleh mereka. Tak kisahlah dari segi gaya penampilan dan juga makanan. Boleh dikatakan di ibu negara sekarang berbagai restoren makanan Korea dibuka. Ibarat cendawan tumbuh selepas hujan.

Antara makanan yang terkenal di sana dan dieksport ke sini adalah ramen, ramyun ataupun mee segera. Buat yang masih belum mengetahui akan hal ini, ramen atau ramyun sememangnya makanan yang popular di sana. Boleh dinikmati sepanjang musim kerana penyediaan yang mudah dan cepat.

Kemunculan ramyun dalam drama-drama dan rancangan candawara menjadikan makanan ini dikenali oleh penduduk Malaysia mahupun dunia. Saya sendiri tidak terkecuali menonton mereka makan di dalam kaca televisyen dan bergitu teringin untuk menikmatinya juga. Pandai betul mereka memperomosikan makanan mereka melalui filem dan drama. Ramai sudah yang terpengaruh. Termasuk saya!

Pengeluar ramyun yang popular di Korea, Nongshim telah lama berjaya memasuki pasaran Malaysia. Sebut sahaja jenama Nongshim, pasti peminat K-pop di negara ini akan mengenali jenama dari Korea ini. Di Malaysia, terdapat 4 jenis ramen Nongshim yang dieksport ke sini. 

Antaranya adalah:

Shin Ramyun Nooodle Soup -Gourmet Spicy

Bagi yang gemarkan rasa pedas dalam ramyun anda, ini adalah pilihan yang terbaik. Saya yakin bagi kita semua yang berada di Malaysia, rasa pedas itu tidak asing lagi dalam masakan kita seharian. Ditambah pula dengan mee yang kenyal dari dan lebar, memberikan lagi rasa penuh di dalam mulut anda.  Yang ini patut anda masukkan dalam list wajib cuba.

Kimchi Ramyun Noodle Soup

Kimchi. Sebut sahaja nama tersebut pasti anda semua terus terbayangkan negara Korea bukan? Betapa signifikannya kimchi dengan Korea. Bagi pengemar kimchi, ini adalah pilihan yang terbaik. Mee segera sebegini masih belum ada di Malaysia. Satu kelainan untuk kita merasai keenakan asli mee segera Korea. Mee yang diperbuat daripada tepung gandum semestinya memenuhi selera anda.

Soon Veggie Ramyun Noodle Soup

Bagi vegetarian pula, ini adalah pilihan mee segera yang sesuai untuk anda nikmati. tanpa sebarang kandungan daging, semestinya paling cocok untuk vegetarian. Tiada MSG di dalam produk ini selain ianya juga kosong lemak trans. Satu makanan yang sihat untuk dinikmati. Walaupun tanpa MSG, ianya amatlah enak! Ya, saya telah mencubanya. anda patut mencubanya sendiri.

Potato Noodle Soup

Pernah makan mee yang diperbuat daripada kentang? Jika belum, anda patut mencuba mee segera ini. Mee nya diperbuat daripada kentang dan semestinya memberikan pengalaman baru dalam menikmati mee segera kepada anda. Dengan mee yang kenyal dan tebal semestinya lebih asyik dinikmati. Satu rasa yang berbeza namun saya pasti ianya akan disukai oleh kesemua rakyat Malaysia.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Apa yang paling utama adalah, kesemua mee segera yang dinyatakan di atas adalah berstatus halal

Apa yang paling utama adalah, kesemua mee segera yang dinyatakan di atas adalah berstatus halal. Ianya disahkan halal oleh Korea Muslim Federation Halal Committee. Satu badan pensijilan halal yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Jadi buat pembaca yang beragama Islam, anda tidak perlu ragu-ragu untuk menikmati ramyun Nongshim ini.

Jadi antara keempat-empat ramyun Nongshim ini, yang manakah menjadi pilihan anda?

May 17

Kalau Dah Bukan Rezeki..

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua para pembaca blog yang dikasihi sekalian. Semoga anda semua berada dalam keadeaan sihat sejahtera hendaknya.

Baiklah dalam entri kali ini saya nak kongsikan dengan anda semua pengalaman hidup saya, Ya, saya yakin anda semua pun pernah alaminya.

Pernah tak anda mendapat perkhabaran gembira, namun akhirnya perkhabaran itu tidaklah seperti yang diharapkan.

Pernahkan anda beli makanan, belum masuk mulut lagi makanan itu jatuh ke tanah?

Pernahkah anda berkasih, namun kekasih anda di ambil orang lain?

Pernahkah anda kehilangan sesuatu yang sebelumnya menjadi milik anda?

Saya yakin anda semua pernah mengalaminya. Percayalah! Saat anda kehilangan itu amatlah sakit. Namun ketahuilah ada sesuatu yang labih baik menanti di hadapan. Bertabahlah!

“Kalau dah bukan rezeki kita, apa yang ada di dalam mulut pun boleh terkeluar jatuh”.

Saya teringat apa yang diucapkan oleh Ustaz saya sewaktu belajar dahulu,

“Kalau dah bukan rezeki kita, apa yang ada di dalam mulut pun boleh terkeluar jatuh”.

Redha dan ikhlaskan lah ya. Saya menulis entri ini bukan untuk menasihati atau berpesan kepada anda sebenarnya, tapi lebih kepada memujuk hati saya sendiri sekarang! Sakit…

Apa yang saya dambakan selama ini menjadi milik orang lain!

Dalam hidup ini, apa yang kita impikan tak semua menjadi kenyataan. Namun ketahuilah sesuatu yang terbaik menanti kita semua.

Kalau dah rezeki, tak ke mana..

Anda pernah mengalami situasi seperti ini?

AM: Sedih oi! Jom makan. 

May 17

Promosi Pesona Indonesia di Bukit Bintang Kembali Lagi Untuk Tahun 2017

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca blog yang saya kasihi sekalian. Semoga anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. Baiklah dalam entri kali ini saya ingin kongsikan bersama anda semua mengenai satu aktiviti yang berlangsung di ibu kota negara kita.

Kementerian Pelancongan Republik Indonesia dengan kerjasama pihak kedutaan mereka di sini telah menganjurkan Karnival Pesona Indonesia di segitiga emas iaitu Bukit Bintang. Pesta ini diberi nama Indonesia Street Bukit Bintang Fiesta. Dengan membawakan tema ‘Explore Exotic Indonesia’ akan membawakan para pengunjung ke dimensi lain Indonesia yang jarang kita lihat dan ketahui.

Sewaktu pesta ini, pengunjung bakal disajikan dengan persembahan kebudayaan dari Indonesia antaranya persembahan tarian, DJ, mencanting batik, melukis inai dan banyak lagi. Semestinya bakal meningkatkan lagi pengetahuan peengunjung mengenai negara Indonesia.

Tujuan utama pesta ini diadakan adalah untuk berkongsi dengan rakyat Malaysia tentang kebudayaan Indonesia. Semua maklum bahawa kita ada berkongsi kebudayaan yang sama dalam ASEAN. Oleh yang demikian. tema exotic diangkat untuk memperkenalkan kepada kita semua, apa yang lainya Indonesia dengan negara lain.

Berkata dalam sidang media, Puan Rizki Hanbdayani Mustafa berkata, pesta sebegini adalah salah satu cara untuk rakyat Malaysia mengenali negara Indonesia secara khusus.

Beliau juga berharap agar para pelancong dari Malaysia ke Indonesia meningkat bagi tahun 2017 ini dengan pertambahan dari 1.2 juta kepada 1.7 juta bagi tahun ini.

Untuk maklumat lanjut bolehlah melayari www.indonesia.travel

May 14

Push dan Esther Bertemu Peminat di Malaysia Yang Dibawakan Khas Oleh DimSum

Dimsum membawakan Push  dan Esther Daripada Drama Bersiri Handsome Cowboy

Siri Jelajah Malaysia U-Prince Series untuk Peminat Drama Thailand

Semua sedia maklum bahawasanya kita sebagai rakyat Malaysia yang berbilang bangsa ini mudah untuk meminati satu drama dari negara luar. Walaupun berbeza bahasa, namun minat yang mendalam tidak menghalang mereka daripada mengikuti sesuatu drama tersebut.

Mempercayai bahawa drama dari Thailand bakal menjadi satu fenomena baharu di Malaysia, Lam Swee Kim, Ketua Pegawai Pemasaran dimsum berkata,

“Kami mendapati bahawa permintaan yang tinggi terhadap drama Thailand dalam kalangan peminat sejak tahun kebelakangan ini dan kami berbangga untuk membawa drama bersiri dan artis-artis mereka ke Malaysia. Kita berkongsi indentiti Asia yang sama, maka halangan budaya kita untuk menikmati kandungan mereka adalah rendah. Kami percaya bahawa kandungan Thailand akan menjadi satu lagi gelombang baru seperti gelombang yang dibawa dari Korea.”

Saya amat bersetuju dengan apa yang diutarakan oleh Cik Lam Swee Kim. Saya juga merupakan peminat filem dari Thailand. Mana tidaknya, setiap minggu saya menantikan drama-drama kegemaran saya dari Thailand dimasukkan sari kata (subtitle). Penantian satu penyiksaan. Namun sekarang dengan adanya dimsum, wait no more!

Oleh yang demikian, dimsum iaitu perkhidmatan video atas langganan terkini di Malaysia telah mengadakan pertemuan peminat (fan-meeting)  bagi peminat drama Thailand iaitu dalam Siri Jelajah Malaysia U-Prince Series. 2 bintang utama dari Thailand telah di bawakan khas ke Malaysia iaitu Puttichai Kasetsin (Push) dan juga Esther Supreeleela.

Drama U-prince Series ini diadaptasi berdasarkan siri buku popular di Thailand. Siri-siri drama ini menjadi popular setelah ditayangkan di Thailand bermula Mei tahun lalu.

Secara ringkasnya, drama Handsome Cowboy ini menceritakan tentang Sibtis (Push) yang seorang buaya darat dari Fakulti Pertanian yang berazam unutk memenangi hati Prikkang (Esther), seorang gadis jelita yang merendah diri dan membencikan lelaki yang poyo.

Untuk lebih lanjut mengenai drama ini bolehlah ke dimsum.my

Sedikit mengenai Puttichai Kasetsin (Push), adalah seorang pelakon, Dj dan pengacara televisyen di Thailand. beliau meraih ppopulariti melaluyi dalam kerjaya lakonannya menerusi drama Ugly Duckling: Perfet Match, dan I Wanna Be Sup’tar. Banyak anugerah yang berjaya diaraih Push antaranya Anugerah Lelaki Paling Menawan daripada Siam Dara Stars Award 2015 dan Lelaki Pilihan Seventeen Choice daripada SEVENTEEN Choices Awards 2015.

Esther Supreeleela

Manakala Esther Supreeleela adalah bintang kelahiran Malaysia-Thailand yang telah menempa nama menerusi drama ugly Duckling: Boy ‘s Paradise dan memenangi beberapa anugerah termasuk Seventeen Choices Awards 2015 dan Miss Cawaii 2009.

Selain drama U-Prince Series: Handsome Cowboy, drama bersiri yang lain yang turut diterajui oleh kedua pelakon ini iaitu Ugly Duckling Series: Perfect Match dan Ugly Duckling Series: Boy’s Paradise juga boleh didapati di dimsum.

Drama Game Maya dan You’re My Destiny yang bakal dilakonkan oleh Push juga akan ditayangkan di dimsum pada Mei dan Ogos nanti.

Muat turun aplikasi dimsum di Apple App Store atau Google Play Store dan nikmati tempoh percubaan selama 30 hari. Bayaran untuk bulan seterusnya adalah serendah RM15 saahaja.

Untuk maklumat lanjut, bolehlah  layari medium dibawah

Website: dimsum.my

Facebook: fb.com/dimsum.my

Instagram: @dimsum.my

 

 

 

Older posts «