Amirnawawi

Author's details

Name: muhd amiruddin mohd nawawi
Date registered: March 3, 2011
URL: http://amirnawawi.com
Yahoo! IM: amir_galaxies26

Biography

Seorang pelajar Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia di salah sebuah Universiti tempatan. Anak Ke-5 dari 7 adik beradik. Seorang anak muda yang sempoi dan sentiasa optimis. Mempunyai azam yang kuat untuk berjaya. Sentiasa komited untuk mencapai ape yang diidamkam. No Pain, No Gain

Latest posts

  1. Transit Dari Suvarnabhumi Airport ke Don Mueng Airport — March 26, 2017
  2. Kafe Richard Yang Terkenal di Paris kini di Genting Highlands — March 13, 2017
  3. Wangikanlah Hatimu, Lagu Terbaru Ratu Irama Malaysia, Noraniza Idris — March 1, 2017
  4. Cara Menghilangkan Pijar Cili — February 22, 2017
  5. Kudapan Enak Pokka Cappucino Pancake — February 20, 2017

Most commented posts

  1. Permohonan Pramugara dan Pramugari Air Asia — 178 comments
  2. Nuffnang Hanya Untuk Kroni? — 95 comments
  3. Segmen Saya Mahu Ditegur — 81 comments
  4. Pekara Yang Di Benci Masa Baca Blog — 74 comments
  5. #amirnawawi.com dalam Akhbar Utusan Malaysia. — 72 comments

Author's posts listings

Mar 26

Transit Dari Suvarnabhumi Airport ke Don Mueng Airport

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua para penbaca blog yang dikasihi sekalian. Semoga anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. Agak lama saya menyepi seketika dalam blog ini kerana sedikit sibuk dengan urusan seharian dan berjalan-jalan. Oh! Kemana? Ke hati awak semua la..

Baiklah pada entri kali ini isaya ingin kongsikan dengan anda semua cara untuk anda bertukar lapangan terbang dari Don Mueng ke Suvarnabhumi dan sebaliknya. Kedua lapangan terbang ini berada di Thailand ye kawan-kawan. Jangan tanya saya pula celah mana. Yang pasti ini bukan di Malaysia.

Untuk makluman, kedua lapangan terbang ini mempunyai penerbangan yang berlainan. Seperti KLIA dan klia2 di Malaysia. Tetapi di Malaysia, ianya cukup dekat, tetapi untuk kedua lapangan terbang di Thailand ini, ianya memang cukup jauh. Sejauh 45 minit untuk perjalanan tanpa kesesakan lalu lintas.

Lapangan terbang Suvarnabhumi merupakan lapangan terbang full cost carrier seperti KLIA dan Don Mueng adalah untuk low cost carrier seperti klia2 kita. Jadi bagaimanakah untuk berhubung dengan kedua lapangan terbang ini jika kita terpaksa menggunakan keduanya untuk transit?

 

Di sini saya kongsikan tips untuk anda gunakan bila terpaksa menggunakan kedua lapangan terbang ini.

Untuk makluman anda, kedua lapangan terbang ini dikendalikan oleh Airport of Thailand (AOT). Jadi mereka ada menyediakan bas penghubung kepada keduanya. Dan ianya adalah percuma!

Bas yang dimaksudkan. jadi cari sahaja bas ini

Tetapi memandangkan ianya percuma, ianya adalah esklusif untuk pemegang tiket kapalterbang di lapangan terbang seterusnya. Maksudnya jika anda dari Suvarnabhumi, anda perlu tunjukkan tiket di Don Mueng kepada pekerja di booth menunggu bas dan juga sebaliknya.

Suasana dalam bas.

Oh! Lupa untuk saya maklumkan yang bas ini berada di Pintu 3  di lapangan terbang Suvarnabhumi. Cari sahaja dan anda akan menemuinya. Bas ini mempunyai kekerapan yang relevan untuk para pengembara. Namun perlu diingatkan agar anda merancang perjalanan anda kerana jarak kedua lapangan terbang ini cukup jauh.

Tempoh hari saya menaiki bas terakhir dari Suvarnabhumi iaitu pada pukul 12 malam, saya sampai di Don Mueng pada 12.45 malam. Itupun tanpa jalan yang sesak. Jujur bas yang saya naiki pada malam itu cukup laju dan jalan cukup tenang tanpa kesesakan. Jadi kalau anda mempunyai penerbangan pada waktu puncak itu, rancanglah perjalanan anda sebaiknya untuk mengelakkan anda ketinggalan kapalterbang.

Tips penting untuk di ambil maklum:

  1. Trip dari lapangan terbang adalah 45 minit paling minimum. Jika anda mahu lebih cepat, gunakanlah perkhidmatan teksi.

  2. Ini bas percuma, jadi kalau waktu puncak anda terpaksa bersesak itu faham sendirilah.

  3. Bas ini menghubungkan antara kedua lapangan terbang ini. Tidak berhenti di mana-mana tempat sepanjang laluan. Jangan pula anda nak turun di Chathucak ke, Silom ke ape.

  4. Perlu tunjukkan tiket penerbangan seterusnya kepada penjaga kaunter. Cukup hanya soft copy melalui telefon. Tak perlu hardcopy kerana mereka hanya perlu mencatat nombor penerbangan anda untuk rekod.

Itu sahaja maklumat yang dapat saya kongsikan untuk anda yang perlu transit di kedua lapangan terbang utama Thailand ini. Semoga bermanfaat!

Mar 13

Kafe Richard Yang Terkenal di Paris kini di Genting Highlands

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua para pembaca yang budiman sekalian. Semoga anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. Baiklah dalam entri kali ini saya ingin sekali lagi kongsikan salah satu tempat makan yang best di Genting Higlangs. Jika sebelum ini saya telah kongsikan dengan anda semua tentang restoren Motorino dan restoren Burger & Lobster, kali ini saya ingin kongsikan satu lagi tempat menarik iaitu Kafé Richard.

Untuk makluman semua, Kafé Richard ini berada di SkyAvenue berhampiran dengan Hotel First Worlds. SkyAvenue ini merupakan pusat membeli-belah terbaru yang ada di Genting Highlands. Kiranya salah satu tarikan yang terbaru di sini.

Bertepatan dengan konsep membeli belah dan makan, terdapat restoren restoren sebegini makin merancakkan lagi pengalaman membeli belah di SkyAvenue ini.

Baiklah jom kita berkenalan lebih lanjut dengan Kafé Richards ini. Untuk makluman, Kafé Richard ini merupakan kafe kopi panggang nombor 1 di Perancis. Dengan lebih 2.4 juta cawan kopi disajikan kepada seluruh pelanggang di seluruh dunia, menjadikan kafe Richard ini salah satu restoren yang wajib dilawati jika berkunjung ke Genting Highlands.

Apa yang membezakan kopi di Kafe Richard dan kopi yang lain adalah, mereka amat berhati-hati dalam memilih biji-biji kopi yang terbaik dari seluruh dunia untuk disajikan kepada para pelanggan mereka. Oleh yang demikian, setiap sisipan kopi yang masuk ke mulut pelanggan adalah kopi yang terbaik. Wah!

Antara kopi yang terbaik yang tersenarai di sini adalah Perle Noir atau mutiara hitam, kopi Arabika 100% eksklusif  Kafe Richads yang dibancuh dengan gaya kopi espresso Perancis. Massaya ditanam secara organic, ia turut dihidangkan sebagai kopi espresso yang dibawa dari Mexico.

 

Terdapat juga hidangan teh dan coklat untuk anda nikmati di sini buat sesiapa yang tidak gemarkan kopi. Kiranya ini adalah pilihan terbaik yang lain untuk anda. Jangan khawatir, walaupun ianya bukan specialty Kafe Richard, namun saya yakin ianya terbaik untuk anda.

Selain kopi, teh dan koktel, Kafe Richard  juga ada  menyediakan hidangan ringan seperti penkek dengan salmon salai, itik salai dengan kepingan daging atas roti Perancis, pastry, éclair mini, cheesecake, cream puff, atau crème brulee memang lengkap terus minum petang dengan teh atau kopi di Kafe Richard.

Tapi bukan setakat hidangan ringan, ada juga hidangan utama seperti menu berasaskan ikan, pasta, itik panggang Perancis, ayam panggang, atau steak daging. Set sarapan pagi juga disediakan. Macam-macam ada!

Bagi yang berminat untuk berkunjung ke Kafe Richard ini bolehlah ke Aras 1, Sky Avenue Genting Highlands. Dibuka jam 10 pagi hingga 10 malam setiap hari. Jom lepak minum kopi di Kafe Richard! Yang penting tempat ini instagramable. Tempat yang cantik dan sesuai dimuat naik di insta!

 

Mar 01

Wangikanlah Hatimu, Lagu Terbaru Ratu Irama Malaysia, Noraniza Idris

Mengapa mereka yang mengaku suci

Sering lupa mencermin diri sendiri

Menyakiti ungkit mengungkit kesalahan

Molek andai bersama bina impian

 

Puitis bukan lirik lagu di atas?

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua para pembaca yang dikasihi sekalian. Semoga anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. Bait-bait lirik lagu yang saya nukilkan di atas adalah lirik lagu terbaru yang dinyanyikan oleh Noraniza Idris bersama Tyka. Memang mendalam maksud lagu ini jika kita amati baik-baik.

Noraniza Idris secara umumnya sudah dikenali sebagai penyanyi irama Malaysia yang masih utuh berada dalam industri hiburan pada masa sekarang. Namun amat sedih sekali, susah untuk kita mencari pelapis-pelapis yang membawakan lagu Irama Malaysia ini pada zaman sekarang.

Seni irama Malaysia itu sendiri dilihat sepi tanpa ada sebarang publisiti besar-besaran yang menyeluruh untuk memperkenalkan dan menghangatkan kembali irama Malaysia ini.

JIka dahulu saya selalu menantikan persembahan Kak ani dalam apa jua program kerana gemar akan gaya persembahan dalam lagu beliau. Mana tidaknya jika di Anugerah Juara Lagu, Kak Ani pasti memberikan persembahan yang cukup memukau.

Menyelitkan elemen rakyat Malaysia dalam lagu cukup membuatkan persembahan tersebut menarik. Saya masih ingat lagi, Kak Ani menyelitkan persembahan dikir barat, ngajat tampi dan pelbagai lagi elemen seni kebudayaan rakyat Malaysia. Itu yang menjadikan persembahan beliau begitu dekat dengan kita semua rakyat Malaysia.

Oh! Berbalik kepada lagu Wangikanlah Hatimu ini, lagu ini dicipta oleh Amir Jahari & AG Coco serta lirik sepenuhnya oleh Ahmad Fedtri Yahya. Lagu ini mengandungi elemen nyanyian Dikir Barat, Siam serta Sunda.

Lagu ini secara rasminya dilancarkan pada 21 Febuari lepas bertempat di L’Clasico Publika.  Ramai artis ternama turut hadir untuk meberikan sokongan kepada lagu ini  termasuklah Tan Sri Mustafa Mansur, Dato M.Nasir, Dato Roslee Jamaludin, Dato DJ Dave, Dato Jamaludin Alias (Nash), Presiden Seniman – Zed Zaidi & tidak lupa Datuk Suhaimi Mohd Zain.

Venue perasmian iaitu di L’Clasico Publika. Venue yang cukup sesuai untuk pelbagai majlis.

Majlis perasmian ini dilakukan cukup meriah. Pelbagai acara dilakukan pada masjlis tersebut, antaranya ucapan dari wakil-wakil yang hadir, pemotongan pulut kuning, dan yang paling ditunggu tunggu, persembahan lagu Wangikanlah Hatimu oleh Noraniza Idris dan Tyka.

 

Oleh yang demikian, jelajah kempen Save Malaysia di lancarkan bagi memastikan kesinambungan legasi untuk penggiat seni irama Malaysia ini dapat diperkenalkan oleh barisan artis di bawah naungan Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd seperti Ihab Ismail, Fadzlee Sufi, Fee Haiqal, Azmir Arif, Dalili Amerda & Tyka

Jelajah #SaveIramaMalaysia akan dibawakan oleh penaja Permata Saadah menemui peminat bermula pada:

9 – 13 Mac – Pahang, Kelantan & Terengganu

22 – 24 Mac – Perak, Selangor

15 – 18 April – Perlis, Kedah & Penang

28 – 30 April – Sarawak

4 – 7 Mei – Johor, Melaka & Negeri Sembilan

12 – 15 Mei – Sabah

Untuk makluman semua juga, lagu ini boleh didapati di  laman digital iTunes Store & aplikasi streaming  seperti Sportify, Joox, Apple Music, dan Yonder Music.

Lagu ini juga boleh dijadikan sebagai nada dering pemanggil dari telco masing-masing. Saya juga tidak terkecuali mendengarkan lagu ini di aplikasi Joox. Best giler irama dan melodi lagu ni. Korang kena dengar.

Untuk maklumat lanjut yang lain, bolehlah melawati mana-mana medium di bawah ok

Noraniza Idris

@noraniza_idris

Tyka

@tyka_official

Noraniza Idris Production

@nipvsb

Mewangi

@mewangisatudunia

Penaja Venue, L’Clasico

@l’clasico.publika

AM: Tak sabar nak menantikan persembahan Kak Ani di majlis majlis besar dengan mempersembahkan lagu ini. Pasti gempak! Kak Ani i always support you ok!

 

Feb 22

Cara Menghilangkan Pijar Cili

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua para pembaca yang budiman sekalian. Semoga anda berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. Baiklah melalui entri kali ini saya ingin kongsikan beberapa tips untuk anda di dapur.

Saya yakin sekarang lebih ramai rakyat Malaysia meluangkan masa di dapur. Almaklumlah masak sendiri lagi sihat daripada makan di luar bukan? Saya juga tidak terkecuali. Memasak merupakan antara aktiviti kegemaran saya di rumah. Masakan yang pedas juga merupakan antara salah satu sajian yang paling saya gemari. Tiada cili dalam masakan, maka kurang enaklah rasa makanan tersebut.

Namun, salah satu masalah bila berurusan dengan cili ini adalah rasa pijar yang melekat di badan bila terkena. Bila masuk dalam mulut terasa pedasnya, namun bila terkena di anggota badan, fuh terasa cukup tidak selesa. Sukar untuk digambarkan dengan kata-kata, namun apa yang pasti cukup pedih. Dalam bahasa yang sebetulnya disebut sebagai pijar.

Saya juga pernah terkena pijar cili ini beberapa kali. Solusi yang saya buat adalah dengan mandi. Namun ada masanya rasa pijar itu tidak hilang. Jadi saya lontarkan pertanyaan kepada beberapa rakan saya di media sosial. Jadi, tips ini juga boleh digunakan oleh kalian ya.

Anda pula apa tips yang anda gunakan?

AM: Kalau mandi susu tu, mahunya satu kolam susu kena beli! Fuhhhhh

Feb 20

Kudapan Enak Pokka Cappucino Pancake

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua para pembaca yang budiman sekalian. Semoga anda semua berada dalam kedaan sihat sejahtera hendaknya. Baiklah dalam entri kali ini saya ingin kongsikan dengan anda semua mengenai resepi mudah untuk membuat pankek.

Semua sedia maklum, pancake ataupun lempeng merupakan antara juadah kegemaran rakyat Malaysia. Mana tidaknya, rasa yang enak serta mudah disediakan menjadikan hidangan ini antara yang diminati oleh semua lapisan masyartakat.

Tidak hanya berkisarkan tentang pancake berperisa kosong, kali ini saya ingin kongsikan cara untuk menyediakan pancake berperisa Cappucino Pokka. Yummeh! Sedap dan menyelerakan.

Bahan-bahan yang diperlukan juga cukup ringkas, antaranya:

  1. Tepung gandum

  2. Pokka Cappucino

  3. Secubit garam

Itu sahaja. Cara penyediaan pun cukup mudah.

  1. Sediakan gandum dan masukkan air Pokka Cappucino ke dalam mangkuk. Kacau sehingga sebati.

  2. Panaskan minyak dan tuang adunan ke dalam kuali panas dan masak sehingga masak.

  3. Hidangkan bersama topping kegemaran anda. Kali ini saya pilih coklat.

Yummeh! Sekali rasa memang nak cuba lagi dan lagi. Sekarang bolehlah kita lari dari kebiasaan. Pancake berperisa kopi! Sedap.. Cubalah kalau tak percaya. Saya yakin anda tak akan menyesal punya lah.

Jadi tunggu apa lagi? Jom cuba bersama-sama. Dan kongsikan maklumbalas anda di bawah ok 🙂

Feb 12

Gaya Berkekalan Buat Si Jejaka Dengan Elite Dashing

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua apra pembaca yang budiman. semoga anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. Baiklah dalam entri kali ini saya ingin kongsikan dengan anda semua mengenai rangkaian produk Elite Dashing.

Zaman sekarang, hampir semua gaya rambut dipandang sebagai fesyen; panjang, pendek, yang terpacak, gaya santai mahu pun kelihatan “edgy”. Lelaki moden masa kini lebih gemar untuk menjadi lebih kreatif dengan cara memutar, meramas dan menggayakan rambut untuk menghasilkan fesyen tersendiri agar  personaliti dan kenyataan itu lebih menonjol.

Gaya rambut hebat adalah elemen yang sempurna untuk menjadikan si jejaka kelihatan sofistikated, “cool”, lebih digemari dan bergaya.

Sesetengah lelaki lebih gemar untuk menggunakan satu gaya ke pejabat, dan menukar gaya rambutnya apabila mereka keluar. Paling penting bagi mereka adalah produk penggayaan rambut terbaik yang memudahkan mereka mereka gaya rambut, dan memastikan gaya tersebut kekal sepanjang hari!

ELITE, jenama penggayaan rambut lelaki terulung memahami keperluan seorang jejaka dan percaya bahawa penggayaan rambut boleh membina imej seseorang. Memperkenalkan ELITE On The Go Hair Wax- wax untuk gaya berkekalan!

Rangkaian ELITE Hair Wax dengan formulasi mudah bilas dan mudah digayakan ini hanya memerlukan penggunaan minimum bagi menghasilkan kesan maksimum, semuanya terkandung dalam pembungkusan yang menarik ini. Produk ini membolehkan si jejaka mengubah bentuk gaya tanpa perlu mengaplikasi semula wax bila-bila masa dan di mana sahaja untuk gaya rambut yang baru.

ELITE menjadikan semuanya mustahil untuk lelaki melangkaui batasan bagi mendapatkan gaya rambut yang mereka inginkan. Dengan pek mudah guna ELITE ON THE GO baharu, si jejaka akan sentiasa bersedia untuk tampil bergaya.

Gayakan Mengikut Keinginan Anda!

Tampil santai, atau gaya berani, rekaan “rugged”, mahupun kekal terpacak atau nampak basah. ELITE adalah cara terbaik untuk gaya berkekalan!

 

Spiky Web mencipta gaya lawan graviti yang sentiasa terpacak! Awas: Jejaka yang inginkan sesuatu yang lebih buat dirinya akan menjumpai segalanya dalam bekas merah jambu neon ini.

Wavy Loose menjadikan segalanya santai dan mudah untuk jejaka yang tampil bersahaja. Hanya bekas biru ini yang anda perlukan untuk tampil menawan tanpa tekanan!

Airy Wild hadir dalam wana jingga terang memberikan rasa ringan, bebas dengan jumlah yang mencukupi untuk melepaskan sisi liar anda!

Shiny Wet melangkaul lebih berbatu dari yang biasa. Calit pada bekas hijau ini dan gayakan rambut agar kelihatan lebih bersinar, bertekstur dengan hasil yang menakjubkan!

Rugged Matte untuk si jejaka yang berbahaya. Bekas kelabu gelap ini mampu menyembunyikan rahsia anda. Tampil lebih serius dengan kurang kilat membuatkan anda kelihatan benar-benar bahaya.

 

ELITE Hair Wax kini boleh didapati dalam dua saiz. Pek 68g berharga RM17.10 setiap satu manakala saiz poket On the Go pula berharga RM5.90 setiap satu. Cipta apa sahaja gaya rambut yang anda inginkan dengan variasi ELITE yang terdiri daripada fibre, clay ataupun wax. Kini anda tidak akan terhad dengan satu gaya rambut sahaja. ELITE boleh didapati di semua cawangan runcit utama, pasar raya besar dan farmasi terkemuka.

Untuk menanggalkan minyak rambut ini cukup mudah. Boleh digunakan bersama syampu keluaran Elite Dashing bersama.

AM: Best la guna produk Elite ini. Kena dengan jiwa lelaki seperti saya.

Older posts «