«

»

Dec 03

Pekara Yang Di Benci Masa Baca Blog

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua. Apa khabar kalian hari ini? Sehat ataupun tidak? Aku terasa amat boring bila tibanya hujung minggu. Aku tak tahu la kenapa..

Hari ni aku nak kongsi sedikit apa yang aku paling benci bila aku berkunjung ke blog orang lain. Apa yang aku tak suka bila baca blog yang macam nih. Kalau boleh aku nak tutup terus jer browser tu. Memang annoying.

Aku akui yang aku ni memang selalu jugak membaca entri kawan-kawan kat blog walaupun tanpa meninggalkan jejak. Namun ada beberapa kondisi merimaskan bila aku membaca blog tersebut. Antaranya ialah,

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

1) Bila bukak jer terus ada pop-up window..

Amende la nih, terasa cam geram pom ada. Ganggu mood betul. Tahu la nak ucap terima kasih tapi tak perlu la nak buat macam ni bagai..

2) Belum sempat apape dah bukak lagu bukan kemain kuatnya. 

Adoi! Aku datang blog kalian nak cari ilmu dan maklumat sikit. Bukan nak dengar lagu. Yang paling teruk bila cari butang untuk off lagu tu pun takde. Konform aku tekan jer butang pangkah jer blog tuh. Pasang lagu bukannya best. Kau pikir lagu yang kau pasang tu aku pun minat ker?

3) Cursor yang berpusing-pusing sampai aku naik pening. 

Perlu ker ada cursor yang warna warni bagai tuh? Aku rasa kalau yang tuh boleh tahan lagi kot. Tapi yang paling aku begang ialah bila ada tulisan yang bergerak-gerak ikut cursor tuh. Memang angin giler ase. Aku nak membaca pom tak senang.

4) Penggunaan tulisan yang sememangnnya salah dan mengada-ngada.

Bagi aku kalau blog yang guna tulisan short form tu aku xkesah sangat sebab aku pom senang nak baca. Tapi yang paling menjengkelkan ialah pabila tulisan yang kecik besar, kecik besar lepas tuh campuran perkataan yang entah asal dari mana pun tak tahu. jangan ingat semua yang kita suka tu orang lain akan suka.

Contoh: HyE Korunkz SheMua. Are-Pe KabaR? Titew Tak chehaT la. Windu NaK TuLiS Blogz Kat Korunks Shemua tau..

Maksudnya: Hai kalian semua. Apa khabar? Kita tak sehat la. Rindu nak tulis blog kat kalian semua.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Fuhh! Memang angin la rasanya kalau ada benda2 macam nih kat dalam blog. Rasa macam sekali masuk dalam blog tu dah serik dah nak masuk balik lepas nih. pasal penulisan yang anda tulis tu aku tak kesah sangat sebab itu hak peribadi anda. Tapi kalau benda yang simple sebegini tidak di ambil berat, mungkin akan menyebabkan anda kehilangan pembaca anda yang setia.

Mungkin ramai yang kata ikut suka dia la nak buat macam tu sebab tu blog dia. Tapi perlu di ingatkan yang orang lain jugak membaca blog anda. Kalau anda fikir anda seorang jer yang baca blog anda, baik anda privatekan blog itu dan biar anda seorang je yang baca. Ikut suka hati anda la nak letak gambar bogel sekalipun..

Kalau nak tengok blog parodi tentang nih, ayemayam dah buat blog tu. Klik jer kat sini..

 

 

AM: Sekadar cetusan idea peribadi. Nak pergi baca blog orang la pulak. See u..

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

73 comments

1 ping

Skip to comment form

  1. paihujey

    betul-betul maroh mu ni..haha..aku pun terpikir ugop nok wat entri gini..nanti aku tamboh lagi isi tu deh..
    paihujey baru jer tulis pasal..Apakah Gadget Impian Pilihan Aku

    1. amirnawawi

      Ok! beres.. Aku tak marah la.. Cuma agak terkilan jah masuk blog gituh..

      1. paihujey

        samo la..tapi kalu huk mu oyak huk atas ni memang aku pangkah selalu la lagi2 lagu sebab aku bukok lagu aku tep..haha
        paihujey baru jer tulis pasal..Apakah Gadget Impian Pilihan Aku

        1. amirnawawi

          Haha3.. Memang sekalo aku pom pangkoh jah terus..Serabut jah

  2. erleena

    haha betoi gak XP

    1. amirnawawi

      🙂

  3. amirnawawi

    Itulah sebabnya.. Moga dapat memperbaiki mutu blog sendiri.. 🙂

  4. Syaffroni Affandy Safar

    Nak tambah … blog yang iklan dia tergantung kat tepi entri tu yg memeningkan dan menghilangkan mood aku baca … kadang2 terpaksa highlight entri copy paste kat word pad nak baca …. Kalau iklan boleh atau ada butoon close/tutup xpe la jugak ………
    Syaffroni Affandy Safar baru jer tulis pasal..Sanggupkah Anda Mati Demi Kawan ??

    1. amirnawawi

      Betul-betul.. Iklan yang besar gedabak sebelah tepi tuh. Tapi yang paling annoying bila xboleh nak tekan right klik kat blog tuh. Maknanya xboleh nak copy and baca kt word pad la..

  5. IzraCyber

    sibbaik x buat semua tu 🙂

    1. amirnawawi

      Bagusla..hehe3.. 🙂

  6. fierul

    hehe bnyk kali gak masuk blog y cmnie . tpi than je la kalau tak tahan aku pgkah je .
    bkn nk kata aku blog aku bgus sgt tpi bpada-pada la kan kalau nk mlawa pon . hihi 🙂
    fierul baru jer tulis pasal..perihal hari semalam .

    1. amirnawawi

      Betul tu. Blog kita bukan bagus sangt pun tapi jgn la nak melebih-lebih plak

  7. bardboo

    alhamdulillah semua benda ni tak ada di blog saya…
    bardboo baru jer tulis pasal..Sudah Sampai Seru!

    1. amirnawawi

      Bagus2.. 🙂

  8. kedaikasperskyonline

    memang paling tak suke pop ups time bukak sesebuah blog..
    perkataan campur aduk besar n kecik pun buat kalit kpale je..;)
    setuju 100%

    1. amirnawawi

      hahah3.. Tapi banyak juga yang buat mcam nih.. Sabar jelah

      1. kedaikasperskyonline

        tu la pasal..kekadang buat dah malas singgah situ lagi..;)

  9. zik

    sakit mata nak membacanya tulisan warna warni … rabun kang mata aku…( elok lagi nih)
    zik baru jer tulis pasal..Majalah 3 (Dokumentari Harimau Muda Sukan sea 2011, liku-liku perjuangan di Indonesia

    1. amirnawawi

      Tahu xper Zik. Nak membaca pun susah pastu nak menghadam apa yang dia tulis lagi la satu masalah

  10. elihjapahar

    Rasanya semua org tak suka benda mcm ni…tul tak
    elihjapahar baru jer tulis pasal..Rahsia Memikat Wanita

    1. amirnawawi

      Xsemua yang tak suka. Kalau semua tak suka mesti dah xde blog yg buat camnih

      1. elihjapahar

        Erk..betul jugak! hampagas betul lah…
        elihjapahar baru jer tulis pasal..[Gambar] Pokok Pisang Emas Mengandung

  11. Khidhir

    lagu.. ak x suka
    Khidhir baru jer tulis pasal..Tingkatkan Keselamatan WordPress

    1. amirnawawi

      Aku pun 🙁

  12. amirnawawi

    hehe3.. Memang teruk kan? Menyakitkan hati pembaca jer kalau macam tuh

  13. Geng Lepak

    Terus serabut kepala nak baca. Yang sedeyhnya kekadang entri best tapi sebab2 benda macam tu terus malas nak baca esp bila those yang guna netbook screen kecik macam aku nie + guna touch pad instead of mouse…easy action, close terus la…
    Geng Lepak baru jer tulis pasal..Gila Idea | Bunga Lampu dengan 5000 Mentol Untuk Sambutan Chrismast

    1. amirnawawi

      Ha’ah, betul jugak tuh. Mengganggu pemandangan jer bagi yg berskrin kecik

  14. Haz

    orang mcm2..mungkin dorang nak kepuasan sendiri je kot..
    Haz baru jer tulis pasal..Ultras Malaya – Pemain ke-12 Malaysia

    1. amirnawawi

      Mungkin kot.. 🙁

  15. Mohd Rozaiman

    …mmg betul tu,kekadang byk sgt flash,sampai berat la nak bukak web page tu,kiri keluar,kanan keluar macam2 lagi…tapikan itu blog diorang,sukati diorang la…
    Mohd Rozaiman baru jer tulis pasal..Noma,Restaurant Terbaik Di Dunia…Dish mmg pelik2,byk element.

    1. amirnawawi

      Memang la sukahati diorang tapi yg membacanya orang lain. Kalau nak buat suka2 tuh baik privatekan jelah. Takde orang kesah pon

  16. syazwana jamal

    paling benci part keluar lagu automatik and takde butang pause.
    peh berasap rasa.
    haha !

    1. amirnawawi

      Hehe3.. Kalau lagu best tu aku xkesah sngat tapi yang lagu entah apape tu yg aku hangin semacam jer

  17. TontonTV

    Huihh, punya marah AM? Huhuhu.. tapi memang betullah.. agak mengganngu dan mencacatkan blog tu sendiri..
    TontonTV baru jer tulis pasal..Tonton : Maharaja Lawak Mega Minggu ke 6

    1. amirnawawi

      Ish! Mana ada marah la. Ni hanya pendapat je lah. Nampak macam entri marah ke? haha3

  18. cik azeya

    LOL. baru je bukak satu blog nih. lagu kemain lagi.
    cik azeya baru jer tulis pasal..Darahku darahmu jua

    1. amirnawawi

      hehe3.. Biarlah cik azeya.. lagu feveret depa la tuh

  19. sabree hussin

    sebelum ni blog aku ada jugak pasang pop up .. tapi sekarang tengah consider untuk buang terus pop up selamat datang tu
    sabree hussin baru jer tulis pasal..Pengalaman Berdialog Dengan Geng Tabligh

    1. amirnawawi

      Bukan apa, kadang-kadang pop up ni mengejutkan orang. Kalau buka tab byak2 pastu tetiba plak pop up keluar. Memang annoying la plak.. 🙂

  20. maya mustwany

    caya la amir..give me 10!
    semua mas setuju.
    yang no 1,jangan terkejut de new blogger de pakai “hai wlcome to my blog” then “jangan lupa follow ye” bila click close box “eh xnak?follow la” “jangan lupa comment”

    c? banyak kan?terus menyirap je.pikir dia dah follow je,so lepas follow terus mas blah cepat2.

    lagu pun mas prnah kene gak.awal pagi tengah blogwalking,de 1blog pakai lagu kuat k-pop,kelam kabut mute kan volume n cabut lari!

    n cursor yg pnjang,hahah baru je smlm mas trkne.dia follow.then mas nk 4low,mas kene main ala2 ular pnya panjang thp gaban sblum dpt tekan bnyk box follower tuh.dah macam 1 ayat yang panjang.

    macam2 kn..esh
    maya mustwany baru jer tulis pasal..CUAK KOTAK FOLLOWER HILANG!

    1. amirnawawi

      hak3.. Kelakar la Mas nih. Memang amir baca komen Mas nih pom tergelak tau. Tu la. Memang berbulu gak kalau terjadi macam nih. Ular panjang ek? haha3
      Banyak plak pop-up dia kelauar kan? Macam memaksa plak.
      Haha3.. kalau macam tu Amir terus pangkah jer..hehe3 😛

  21. kimmie

    betul agak merimaskan…aku harap blog aku tak buat perkara-perkara tersebut.
    kimmie baru jer tulis pasal..Jom sertai bloglist setahun dari Anastasyea

    1. amirnawawi

      Harap-harap la yer.. 🙂

  22. Yana

    erk? ape pun tak boleh kan? haha.
    btw, agak rimas bila time pasang lagu. yang lain yana masih boleh consider. hehe. bila keluar je lagu. terus cursor bergerak ke arah ‘X’ besar kat atas.

    mengganggu sangat.

    btw, thanks for visiting my blog! hihi. nk jugak mention kt sini kan? hihi. syukran jazilan 🙂

    1. amirnawawi

      Heheh3.. Jemput-jemput la datang selalu yer. Salam berkenalan..

      1. Yana

        insyaAllah. kalau ada masa free boleh je singgah. kalau ada yang berkenan di hati, boleh tolong komen jugak. hihi 😛

        salam perkenalan sweet 🙂

  23. Tauke Budu

    sunggu sero nak tutup jah blog wak tersenarai po mu oyak tu…
    Tauke Budu baru jer tulis pasal..Cara Transfer Contact Dari Blackberry Ke Android Phone

    1. amirnawawi

      Ttup jah terus.. jgn pikir byk kali..hehe3 😛

  24. Fadzillah

    sangat setuju. Dulu pernah try letak lagu kat blog, I thought it was nice. Sekali buka blog sendiri, rasa menganggu, terus padam lagu.

    1. amirnawawi

      Baguslah kita sendiri yg rasa. Jgn biar pengunjung yg marah.. 🙂

  25. hamzah

    perghh…. aku pun rasa benci gak

  26. zuls

    blog yang best ialah blog yang ringan.. 🙂

    1. amirnawawi

      Begitulah semoleknya.. 🙂

  27. titan

    biasa blog macam tu blog orang perempuan la. haha..
    titan baru jer tulis pasal..Filem Ombak Rindu? Biasa aje.

    1. amirnawawi

      Haha3.. Begitulah gamaknya..

  28. madammondoq

    sib baik blog akak takde macam ko ckp tu dik.. kalau tak sure ko tak bukak langsung blog akak kan? haha…
    madammondoq baru jer tulis pasal..Setiap Kali Dengar Mesti…

    1. amirnawawi

      Ha’ah, Bukak buat pertama dan terakhir la jawabnya. Xde la pembaca tegar akak pasnih.. 😛

  29. alamonline

    betul apa yang ditulis tu.. semua tu annoying. terus nak pangkah je blog macam tu…
    alamonline baru jer tulis pasal..Tips Buat Calon Temuduga KPLI-SR j-QAF Ambilan Jan 2012

    1. amirnawawi

      Hehe3.. Pangkah blog tu takper. Jgn pangkah blog nih sudah la..:P

  30. Juan

    sama la kita

    1. amirnawawi

      hehe3 🙂

  31. Nies

    Hahaha… Sama la…Masuk2 kuar facebook popup suruh like atau tuggu…
    Kdg2 tu ade button pngkah boleh pangkah je tutup iklan tu… Kdg2 tu tggu beberapa saat.
    Nies baru jer tulis pasal..Pindah Blogger Follower Ke WordPress Blog

    1. amirnawawi

      Hahaha3 Tapi kalau amir just tunggu jer.. Malas nak like tuh 🙂

  32. AtulRahim

    Setuju!
    AtulRahim baru jer tulis pasal..“The Ultimate Year End Giveaway by Nisa Kay”

    1. amirnawawi

      Bagus.. 😛

  33. nini

    sangatla benar….nak click pangkah kan takut kecik ati lak tak komen blog dia…ahahaha…tapi tu la, kekadang tanpa sedar dirii sendiri penyebab org malas nak visit blog cenggitu…=D

    1. amirnawawi

      hehe3.. Tapi kadang2 tu pekakkan telinga jer kt blog camnih..

  34. fatin

    menyampah gila kalau tulisan yg mngada-ngada tu..

    1. amirnawawi

      haha3.. agak la.. mMenag mengada-ngada pun

  35. Oh! budu

    biasanya blogspot je yg buat cenggitu, sebab maybe diorg terlampau excited mula2 blogging.. ambo pun cenggitu jugak dulu. mula2.. hehe
    Oh! budu baru jer tulis pasal..Ranking PMR 2011 MRSM dan SBP

    1. amirnawawi

      hahah2.. Tahu xpo..

  36. nurul

    thnks for the info… 🙂

  1. Perkara Yang Tidak Diingini Bila Berblogwalking | paihujey(dot)com

    […] dan Salam 1Dunia. Kali ni aku nak tambahkan poin yang telah disenaraikan di blog sahabat aku ni. Korang boleh baca di blog dia dulu pastu sambung baca kat sini […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge