July 20, 2024
Lain-Lain

Pekara Yang Di Benci Masa Baca Blog

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua. Apa khabar kalian hari ini? Sehat ataupun tidak? Aku terasa amat boring bila tibanya hujung minggu. Aku tak tahu la kenapa..

Hari ni aku nak kongsi sedikit apa yang aku paling benci bila aku berkunjung ke blog orang lain. Apa yang aku tak suka bila baca blog yang macam nih. Kalau boleh aku nak tutup terus jer browser tu. Memang annoying.

Aku akui yang aku ni memang selalu jugak membaca entri kawan-kawan kat blog walaupun tanpa meninggalkan jejak. Namun ada beberapa kondisi merimaskan bila aku membaca blog tersebut. Antaranya ialah,

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

1) Bila bukak jer terus ada pop-up window..

Amende la nih, terasa cam geram pom ada. Ganggu mood betul. Tahu la nak ucap terima kasih tapi tak perlu la nak buat macam ni bagai..

2) Belum sempat apape dah bukak lagu bukan kemain kuatnya. 

Adoi! Aku datang blog kalian nak cari ilmu dan maklumat sikit. Bukan nak dengar lagu. Yang paling teruk bila cari butang untuk off lagu tu pun takde. Konform aku tekan jer butang pangkah jer blog tuh. Pasang lagu bukannya best. Kau pikir lagu yang kau pasang tu aku pun minat ker?

3) Cursor yang berpusing-pusing sampai aku naik pening. 

Perlu ker ada cursor yang warna warni bagai tuh? Aku rasa kalau yang tuh boleh tahan lagi kot. Tapi yang paling aku begang ialah bila ada tulisan yang bergerak-gerak ikut cursor tuh. Memang angin giler ase. Aku nak membaca pom tak senang.

4) Penggunaan tulisan yang sememangnnya salah dan mengada-ngada.

Bagi aku kalau blog yang guna tulisan short form tu aku xkesah sangat sebab aku pom senang nak baca. Tapi yang paling menjengkelkan ialah pabila tulisan yang kecik besar, kecik besar lepas tuh campuran perkataan yang entah asal dari mana pun tak tahu. jangan ingat semua yang kita suka tu orang lain akan suka.

Contoh: HyE Korunkz SheMua. Are-Pe KabaR? Titew Tak chehaT la. Windu NaK TuLiS Blogz Kat Korunks Shemua tau..

Maksudnya: Hai kalian semua. Apa khabar? Kita tak sehat la. Rindu nak tulis blog kat kalian semua.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Fuhh! Memang angin la rasanya kalau ada benda2 macam nih kat dalam blog. Rasa macam sekali masuk dalam blog tu dah serik dah nak masuk balik lepas nih. pasal penulisan yang anda tulis tu aku tak kesah sangat sebab itu hak peribadi anda. Tapi kalau benda yang simple sebegini tidak di ambil berat, mungkin akan menyebabkan anda kehilangan pembaca anda yang setia.

Mungkin ramai yang kata ikut suka dia la nak buat macam tu sebab tu blog dia. Tapi perlu di ingatkan yang orang lain jugak membaca blog anda. Kalau anda fikir anda seorang jer yang baca blog anda, baik anda privatekan blog itu dan biar anda seorang je yang baca. Ikut suka hati anda la nak letak gambar bogel sekalipun..

Kalau nak tengok blog parodi tentang nih, ayemayam dah buat blog tu. Klik jer kat sini..

 

 

AM: Sekadar cetusan idea peribadi. Nak pergi baca blog orang la pulak. See u..

amirnawawi

Penulis yang sentiasa memikirkan tentang masa depan.

74 thoughts on “Pekara Yang Di Benci Masa Baca Blog

  • paihujey

    betul-betul maroh mu ni..haha..aku pun terpikir ugop nok wat entri gini..nanti aku tamboh lagi isi tu deh..

    Reply
    • Ok! beres.. Aku tak marah la.. Cuma agak terkilan jah masuk blog gituh..

      Reply
      • paihujey

        samo la..tapi kalu huk mu oyak huk atas ni memang aku pangkah selalu la lagi2 lagu sebab aku bukok lagu aku tep..haha

        Reply
  • erleena

    haha betoi gak XP

    Reply
  • Itulah sebabnya.. Moga dapat memperbaiki mutu blog sendiri.. 🙂

    Reply
  • Nak tambah … blog yang iklan dia tergantung kat tepi entri tu yg memeningkan dan menghilangkan mood aku baca … kadang2 terpaksa highlight entri copy paste kat word pad nak baca …. Kalau iklan boleh atau ada butoon close/tutup xpe la jugak ………

    Reply
    • Betul-betul.. Iklan yang besar gedabak sebelah tepi tuh. Tapi yang paling annoying bila xboleh nak tekan right klik kat blog tuh. Maknanya xboleh nak copy and baca kt word pad la..

      Reply
  • fierul

    hehe bnyk kali gak masuk blog y cmnie . tpi than je la kalau tak tahan aku pgkah je .
    bkn nk kata aku blog aku bgus sgt tpi bpada-pada la kan kalau nk mlawa pon . hihi 🙂

    Reply
    • Betul tu. Blog kita bukan bagus sangt pun tapi jgn la nak melebih-lebih plak

      Reply
  • bardboo

    alhamdulillah semua benda ni tak ada di blog saya…

    Reply
  • memang paling tak suke pop ups time bukak sesebuah blog..
    perkataan campur aduk besar n kecik pun buat kalit kpale je..;)
    setuju 100%

    Reply
  • sakit mata nak membacanya tulisan warna warni … rabun kang mata aku…( elok lagi nih)

    Reply
    • Tahu xper Zik. Nak membaca pun susah pastu nak menghadam apa yang dia tulis lagi la satu masalah

      Reply
  • hehe3.. Memang teruk kan? Menyakitkan hati pembaca jer kalau macam tuh

    Reply
  • Terus serabut kepala nak baca. Yang sedeyhnya kekadang entri best tapi sebab2 benda macam tu terus malas nak baca esp bila those yang guna netbook screen kecik macam aku nie + guna touch pad instead of mouse…easy action, close terus la…

    Reply
    • Ha’ah, betul jugak tuh. Mengganggu pemandangan jer bagi yg berskrin kecik

      Reply
  • orang mcm2..mungkin dorang nak kepuasan sendiri je kot..

    Reply
  • …mmg betul tu,kekadang byk sgt flash,sampai berat la nak bukak web page tu,kiri keluar,kanan keluar macam2 lagi…tapikan itu blog diorang,sukati diorang la…

    Reply
    • Memang la sukahati diorang tapi yg membacanya orang lain. Kalau nak buat suka2 tuh baik privatekan jelah. Takde orang kesah pon

      Reply
  • paling benci part keluar lagu automatik and takde butang pause.
    peh berasap rasa.
    haha !

    Reply
    • Hehe3.. Kalau lagu best tu aku xkesah sngat tapi yang lagu entah apape tu yg aku hangin semacam jer

      Reply
  • Huihh, punya marah AM? Huhuhu.. tapi memang betullah.. agak mengganngu dan mencacatkan blog tu sendiri..

    Reply
    • Ish! Mana ada marah la. Ni hanya pendapat je lah. Nampak macam entri marah ke? haha3

      Reply
  • sabree hussin

    sebelum ni blog aku ada jugak pasang pop up .. tapi sekarang tengah consider untuk buang terus pop up selamat datang tu

    Reply
    • Bukan apa, kadang-kadang pop up ni mengejutkan orang. Kalau buka tab byak2 pastu tetiba plak pop up keluar. Memang annoying la plak.. 🙂

      Reply
  • maya mustwany

    caya la amir..give me 10!
    semua mas setuju.
    yang no 1,jangan terkejut de new blogger de pakai “hai wlcome to my blog” then “jangan lupa follow ye” bila click close box “eh xnak?follow la” “jangan lupa comment”

    c? banyak kan?terus menyirap je.pikir dia dah follow je,so lepas follow terus mas blah cepat2.

    lagu pun mas prnah kene gak.awal pagi tengah blogwalking,de 1blog pakai lagu kuat k-pop,kelam kabut mute kan volume n cabut lari!

    n cursor yg pnjang,hahah baru je smlm mas trkne.dia follow.then mas nk 4low,mas kene main ala2 ular pnya panjang thp gaban sblum dpt tekan bnyk box follower tuh.dah macam 1 ayat yang panjang.

    macam2 kn..esh

    Reply
    • hak3.. Kelakar la Mas nih. Memang amir baca komen Mas nih pom tergelak tau. Tu la. Memang berbulu gak kalau terjadi macam nih. Ular panjang ek? haha3
      Banyak plak pop-up dia kelauar kan? Macam memaksa plak.
      Haha3.. kalau macam tu Amir terus pangkah jer..hehe3 😛

      Reply
  • betul agak merimaskan…aku harap blog aku tak buat perkara-perkara tersebut.

    Reply
  • erk? ape pun tak boleh kan? haha.
    btw, agak rimas bila time pasang lagu. yang lain yana masih boleh consider. hehe. bila keluar je lagu. terus cursor bergerak ke arah ‘X’ besar kat atas.

    mengganggu sangat.

    btw, thanks for visiting my blog! hihi. nk jugak mention kt sini kan? hihi. syukran jazilan 🙂

    Reply
      • insyaAllah. kalau ada masa free boleh je singgah. kalau ada yang berkenan di hati, boleh tolong komen jugak. hihi 😛

        salam perkenalan sweet 🙂

        Reply
  • Tauke Budu

    sunggu sero nak tutup jah blog wak tersenarai po mu oyak tu…

    Reply
  • sangat setuju. Dulu pernah try letak lagu kat blog, I thought it was nice. Sekali buka blog sendiri, rasa menganggu, terus padam lagu.

    Reply
    • Baguslah kita sendiri yg rasa. Jgn biar pengunjung yg marah.. 🙂

      Reply
  • blog yang best ialah blog yang ringan.. 🙂

    Reply
  • biasa blog macam tu blog orang perempuan la. haha..

    Reply
  • sib baik blog akak takde macam ko ckp tu dik.. kalau tak sure ko tak bukak langsung blog akak kan? haha…

    Reply
    • Ha’ah, Bukak buat pertama dan terakhir la jawabnya. Xde la pembaca tegar akak pasnih.. 😛

      Reply
  • alamonline

    betul apa yang ditulis tu.. semua tu annoying. terus nak pangkah je blog macam tu…

    Reply
    • Hehe3.. Pangkah blog tu takper. Jgn pangkah blog nih sudah la..:P

      Reply
  • Hahaha… Sama la…Masuk2 kuar facebook popup suruh like atau tuggu…
    Kdg2 tu ade button pngkah boleh pangkah je tutup iklan tu… Kdg2 tu tggu beberapa saat.

    Reply
    • Hahaha3 Tapi kalau amir just tunggu jer.. Malas nak like tuh 🙂

      Reply
  • sangatla benar….nak click pangkah kan takut kecik ati lak tak komen blog dia…ahahaha…tapi tu la, kekadang tanpa sedar dirii sendiri penyebab org malas nak visit blog cenggitu…=D

    Reply
  • menyampah gila kalau tulisan yg mngada-ngada tu..

    Reply
  • Pingback: Perkara Yang Tidak Diingini Bila Berblogwalking | paihujey(dot)com

  • biasanya blogspot je yg buat cenggitu, sebab maybe diorg terlampau excited mula2 blogging.. ambo pun cenggitu jugak dulu. mula2.. hehe

    Reply
  • thnks for the info… 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *