Pekara Yang Di Benci Masa Baca Blog

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua. Apa khabar kalian hari ini? Sehat ataupun tidak? Aku terasa amat boring bila tibanya hujung minggu. Aku tak tahu la kenapa..

Hari ni aku nak kongsi sedikit apa yang aku paling benci bila aku berkunjung ke blog orang lain. Apa yang aku tak suka bila baca blog yang macam nih. Kalau boleh aku nak tutup terus jer browser tu. Memang annoying.

Aku akui yang aku ni memang selalu jugak membaca entri kawan-kawan kat blog walaupun tanpa meninggalkan jejak. Namun ada beberapa kondisi merimaskan bila aku membaca blog tersebut. Antaranya ialah,

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

1) Bila bukak jer terus ada pop-up window..

Amende la nih, terasa cam geram pom ada. Ganggu mood betul. Tahu la nak ucap terima kasih tapi tak perlu la nak buat macam ni bagai..

2) Belum sempat apape dah bukak lagu bukan kemain kuatnya. 

Adoi! Aku datang blog kalian nak cari ilmu dan maklumat sikit. Bukan nak dengar lagu. Yang paling teruk bila cari butang untuk off lagu tu pun takde. Konform aku tekan jer butang pangkah jer blog tuh. Pasang lagu bukannya best. Kau pikir lagu yang kau pasang tu aku pun minat ker?

3) Cursor yang berpusing-pusing sampai aku naik pening. 

Perlu ker ada cursor yang warna warni bagai tuh? Aku rasa kalau yang tuh boleh tahan lagi kot. Tapi yang paling aku begang ialah bila ada tulisan yang bergerak-gerak ikut cursor tuh. Memang angin giler ase. Aku nak membaca pom tak senang.

4) Penggunaan tulisan yang sememangnnya salah dan mengada-ngada.

Bagi aku kalau blog yang guna tulisan short form tu aku xkesah sangat sebab aku pom senang nak baca. Tapi yang paling menjengkelkan ialah pabila tulisan yang kecik besar, kecik besar lepas tuh campuran perkataan yang entah asal dari mana pun tak tahu. jangan ingat semua yang kita suka tu orang lain akan suka.

Contoh: HyE Korunkz SheMua. Are-Pe KabaR? Titew Tak chehaT la. Windu NaK TuLiS Blogz Kat Korunks Shemua tau..

Maksudnya: Hai kalian semua. Apa khabar? Kita tak sehat la. Rindu nak tulis blog kat kalian semua.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Fuhh! Memang angin la rasanya kalau ada benda2 macam nih kat dalam blog. Rasa macam sekali masuk dalam blog tu dah serik dah nak masuk balik lepas nih. pasal penulisan yang anda tulis tu aku tak kesah sangat sebab itu hak peribadi anda. Tapi kalau benda yang simple sebegini tidak di ambil berat, mungkin akan menyebabkan anda kehilangan pembaca anda yang setia.

Mungkin ramai yang kata ikut suka dia la nak buat macam tu sebab tu blog dia. Tapi perlu di ingatkan yang orang lain jugak membaca blog anda. Kalau anda fikir anda seorang jer yang baca blog anda, baik anda privatekan blog itu dan biar anda seorang je yang baca. Ikut suka hati anda la nak letak gambar bogel sekalipun..

Kalau nak tengok blog parodi tentang nih, ayemayam dah buat blog tu. Klik jer kat sini..

 

 

AM: Sekadar cetusan idea peribadi. Nak pergi baca blog orang la pulak. See u..

amirnawawi

Penulis yang sentiasa memikirkan tentang masa depan.

74 thoughts on “Pekara Yang Di Benci Masa Baca Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge