December 2, 2023
Hal-hal Semasa

Saya Sayang Mak Saya…

tutt tutt tutt… telepon aku berbunyi tengah aku syok2 buat kerja kampus sket.. Tengok-tengak ibunndaku telepon.. Cepat je aku jawab tepom tu. ” Mir, jadi x balik minggu ni?”. Soalan cepumas mak aku tanya. Sayu jek suara mak aku. “Amir xleh kelik la Ma. ado camping kt pantai Balok. Minggu depan Amir kelik la. Kalu nok ikutkan loni pom Amir kelik dumoh”, balas aku dengan spontannyer.

Aku sebenarnya nak balik rumah la wei. Lama jgk xbalik rumah ni. Lebih sebulan dah xbalik..he3. Bukan homesick, just teringat kat family je.. Lagipun xbanyak orang yang ade kt rumah aku sekarng. Mak bapak ngan adik2 aku je. Mesti parent aku kesunyian kan. Sebab tu la aku nak balik. Kalu kat sini, bila aku kata aku nak balik je mesti kawan2 aku kata homesick. padahal aku sesaje je nak balik rumah..ha3

Balik kepada topik asal. Arini aku nak cerita tentang wanita yang tercantik dalam hidup aku iaitu MAK aku la.. kita kerna hargai mak kita selagi dia hidup tau.. syurga anak lelaki ni bawah tapak kaki ibu kita tau. Jangan mengalah kat bini plak..he3.. jut kidding. Tapi tu la ironi nyer sekrang. ramai yang dengar cakap bini daripada dengar cakap ibu sendiri. Padahal syurga wanita yang dh kahwin tu bawah apak kaki suami dia dah. Suami tu plak mesti la dengar cakap ibu sebab syurganya terletak bawah tapak kai ibu.. Pernah aku dengar satu hadis yang mengatakan bahawa redha Allah SWT terletak pada redha kedua orang ibubapa kita. Kalau xsilap aku la.. .Kalau silap tolong betulkan ek.

Pernah xkorang derhaka nga ibu korang. Buat masam muka ke, tak buat ape yang dia suruh ke and macam2 la lagi. Aku pernah beb masam muka nga mak aku. Aku xingat dah ape yang aku buat tu. tapi ape yang penting yang aku nak cakap kat sini ialah jangan menderhakai ibu bapa kerana dosa derhaka ibubapa ni Allah xtangguh tau balasan dia. Aku cakap ni base on experience la beb.

Pengalaman ‘penderhakaan’ kt mak aku tu Allah balas cash tau. Aku pernah gak berselisihan pendapat ngan mak aku. Lepas tu aku masam muka la jugak. Then pagi esoknya tu macam biasa la aku kena pergi beli barang dapur kat Machang. Tetiba time balik dari pasar tu motor aku bocor tengah jalan. Dah la bocor tayar depan beb. Susah giler nak bawak kan. Kalau bocor tayar belakang tu blh la jugak nak bawak kan. Biasanya dah bertahun2 aku lalu jalan tu xde la plak berlaku kejadian macam ni. Dahla tempat terpencil dan jauh dari kedai motor. Aku tuntun la moto aku ni dengan sepenuh kudrat sejauh lebih kurang 2 kilometer la. Baru jumpa kedai moto. Berpeluh jugak ketiak aku ni.Berat bebb moto ni..

Then lepas tu aku terpikir la plak maybe ni adalah balasan Allah nak bagi kt aku sebab kejadian malam tadi. Then aku balik aku wak muka slambur je tegur mak aku. ak macam xde masalah je. Then sejak aritu, Ape mak aku cakap, aku dengar lah. Ape yang dia suruh aku buat la. Perit beb kena gelek motor tu. Tapi itu telah memberi pengajaran yang cukup mrndalam kepada aku. Tapi aku xcakap la pasal motor pancit tengah jalan tu kt mak aku..ha3.. Secret will always be secret..

Moral value of the story: Hormati yang lebih tua. Pandu dengan cermat, jiwa selamat. Ingatlah orang yang tersayang..hu3

Tetiba plak rase nak dengar lagu Your Mother by Cat Steven a.k.a Yusof Islam  =)

Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hold you
And clean you and clothes you
Who used to feed you?
And always be with you
When you were sick
Stay up all night
Holding you tight
That’s right no other
Your mother (My mother)

Who should I take good care of?
Giving all my love
Who should I think most of?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father ………

selebihnya korang mintak je uncle google carikan..he3.. Jumpa lagi..

 

amirnawawi

Penulis yang sentiasa memikirkan tentang masa depan.

One thought on “Saya Sayang Mak Saya…

  • syurga anak lelaki ni bawah tapak kaki ibu kita tau. Jangan mengalah kat bini plak..he3.. jut kidding. Tapi tu la ironi nyer sekrang. ramai yang dengar cakap bini daripada dengar cakap ibu sendiri.

    Setuju sangat! 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *