19 Hadis Nabi Mengenai Wanita

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. hari ni aku nak kongsi sikit dengan kalian semua tetang hadis nabi berkenaan wanita. Wanita merupakan golongan yang tinggi martabatnya dalam Islam. Pelbagai keistimewaan yang mereka dapat berbanding lelaki. Jadi tak usahlah kita nak membanding2. Setiap jantina ada kelebihan yang tersendiri. Jom kita tengok bersama-sama apa hadis Nabi Muhammad SAW kepada kaum wanita ini..

*****************************************************************************************************************

1-Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah s.a.w. akan hal tersebut, jawab Baginda s.a.w., “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia”.

2-Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah s.w.t. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

3-Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah s.w.t. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah s.w.t.

4-Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5-Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6-Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah s.w.t. memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah s.w.t.

7-Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah s.w.t. dan orang yang takutkan Allah s.w.t., akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8-Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah). Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9-Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah s.w.t. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10-Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11-Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12-Aisyah berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah s.a.w, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah s.a.w., “Suaminya”. “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah s.a.w, “Ibunya”.

13-Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14-Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15-Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16-Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17-Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18-Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19-Daripada Aisyah r.a. “Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.”

Sumber: Tanbihul Ghafilin

****************************************************************************************************************

Amacam? terpegunkan dengan hadis2 tersebut menyatakan tetang keistimewaan para wanita ini. So, jadilah wanita muslim yang sejati ia. Jangan terjebak kepada pekara yang tidak elok.

AM: Wanita adalah perhiasan dunia. Seindah hiasan adalah wanita solehah..


amirnawawi

Penulis yang sentiasa memikirkan tentang masa depan.

8 thoughts on “19 Hadis Nabi Mengenai Wanita

 • April 19, 2011 at 8:30 pm
  Permalink

  dalam hadis pun dah bagitau perempuan ni senang nak masuk syurga kan..harap2 dapat bini yang solehah dan pandai jaga anak..amin

  Reply
  • April 19, 2011 at 8:39 pm
   Permalink

   betul tu.. tapi kena pastikan dulu yg kita layak ke nak dapatkan perempuan sebegitu.. Perbaiki diri kita dulu..

   Reply
 • April 19, 2011 at 8:39 pm
  Permalink

  ghee..bagus2 entru ni.. sy ada buku dia.. ade byk lgi fkta2.. bidadari syurga kot tajuk dia.. hee.. bez gila baca <3

  Reply
 • April 19, 2011 at 8:47 pm
  Permalink

  satu entry yg terbaik!! sbb psl pompuan~ tak sngka pompuan begitu istimewa.tp byk pompuan dah hancurkan keistimewaan tuh…

  Reply
  • April 19, 2011 at 8:56 pm
   Permalink

   he3..tahu xpe..agak sedih melihat kebanyakkan wanita sekrang..

   Reply
 • April 20, 2011 at 12:00 am
  Permalink

  ya Allah…
  besarnya rahmat dan kasih sayang Nya

  Reply
 • August 15, 2011 at 12:14 am
  Permalink

  tolong nyatakan perawi hadis supaya lebih kukuh 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *