Belajar Capoeira Memang Menyeronokkan

Assalamualaikum semua! Apa khabar? Sehat ker? Moga-moga sehat hendaknya. hari nih aku hanya nak cerita sedikit tentang pengalaman aku blajar capoira nih. Mesti anda semua still blur ape itu capoiera ni kan? meh la aku cerita sket.

Capoiera nih merupakan salah satu martial arts yang ada kat dunia nih. Berasal dari Brazil dan diamalkan sejak zaman dahulu lagi. Diasaskan oleh kaum hamba Afrika yang berada di sana secara senyap-senyap tanpa pengetahuan pihak berkuasa. Sekarang seluruh dunia dah mula belajar teknik martial arts nih.

Alkisah bagaimana aku boleh terjebak lam seni mempertahankan diri nih,

Pada hari ahad lepas aku ade la borak2 nga kawan aku sorang ni cakap yang aku nak belajar seni mempertahankan diri. Rasa tak sedap badan plak lepas aku dah lama tak bersukan nih. Dulu aku ada gak belajar TaekWonDo dan Seni Silat Tari. Tapi semua tu just separuh jalan sahaja disebabkan kekangan masa. Aku cakap la kat dia yang kalau ada ape2 kelab yang bukak keahlian baru, tolong inform aku.

Then, nak dijadikan cerita dia terima mesej dari kawan dia yang cakap petang tuh ade latihan pembukaan Capoiera kat universiti aku nih. Orang yang mengajar tuh di jemput khas dari Perancis. Wah! Memang teruja betul aku. Actually lelaki tu kawan lecture aku masa dia belajar kat Perancis dulu. So, sebab tu la dia boleh datang uni aku nih. Dia memang tenaga pengajar yang tuntut ilmu direct dari Master capoiera nih. Memang aku nih salasilah keturunan ke-5 jugak la..he3

Apa yang bestnyer, dia mengajar dengan bercakap bahasa Perancis. Sepatah haram aku tak paham, nasib baik lecturer kami yang translatekan untuk kami. Kalau nak harapkan kami paham tuh, memang tidak dapat belajar la..ha3

Semua term pergerakan yang digunakan dalam seni nih ialah dalam bahasa Brazil. Aku malas la nak hafal. Nak sebut pom terbeliat lidah nih. Alatan pom dia ajar sebut gak. memang banyak benda jugak la nak kena ingat. Tapi apa yang penting dalam seni Capoiera ni ialah kita saling ingat mengingati antara pasangan. Contohnya bila kita buat pergerakan, jika kita lupa, pasangan kita wajib ingatkan step kita. Keseragaman memang penting bagi memastikan kelancaran. Memang terbaik wookk!!

Time beraksi dalam bulatan tuh memang terasa cam best jerΒ ( bertarung lam roda). Dapat tunjukkan skill yang ciput..ha3. Almaklumlah belajar 4 jam jer.. Habis jer latihan kami semua kena cooling down. Dia dah pesan supaya buat cooling down tu elok2 supaya tak terjadi something.

Keesokkan harinya

Wah!! Terasa best jer tidur malam tuh sebab letih sngat berlatih. Bangun jer dari tidur, OMG beetapa sakitnya kaki aku. Mungkin dah lama tak exersice kot. Terasa kejang jugak la..ha3..

Jalan pom dah macam orang baru lepas bersalin. Terkangkang-kangkang. Selama ni aku memang laju giler jalan tapi sekrang dah macam kura-kura. Sakit oo..

Apepom, tu mungkin sebab first time belajar kot. lepas nih ok la tuh. Aku rasa cam tak sabar nak berlatih plak hujung minggu nih. Tambah lagi basic latihan dan boleh la perform better after this.. πŸ˜€

 

 

 

 

AM: Aku belajar martial art ni bersebab sebenarnya.. πŸ˜€

amirnawawi

Penulis yang sentiasa memikirkan tentang masa depan.

19 thoughts on “Belajar Capoeira Memang Menyeronokkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge