November 29, 2023
Hal-hal Semasa

Bestnyer Dapat Belajar Oversea..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Apa khabar semua?

Setiap hari bila bukak fb jer mesti baca status pasal kekawan dok kt obersea. Bila bukak fb je mesti dapat tgk gambar kekawan dok obersea. Kekadang terdetik jugak di hati kecil aku ni kenapa aku tak dapat peluang macam mereka. Most of my secondary school friends dpt chance sambung belajar kt obersea. Aku jer yang masih di sini. Almaklumlah ku kan kurang cerdik. Dahla dapat result pom cikai jer time SPM.. Subjek Sains semua dapat B. No wonder aku disisihkan.*actually aku xminat Sains..ha3

First time dapat result Spm tu terasa sentap la jugak.

 

[notice]

Bahasa Malaysia- A

Bahasa Inggeris- A

Matematik Moden- A

Sejarah- A

Pendidikan Islam-A

Matematik Tambahan-A

Fizik-B

Kimia-B

Biologi-B

[/notice]

 

Semua subjek dapat A, tetiba plak tenung kat bawah tuh Kimia-B, Fizik-B ngan Biologi pom B aku dapat, Memang pakej semua subjek Sains aku B. Ni mesti kes derhaka kat guru2 jabatan Sains nih. Muahaha3.. Apepom aku bersyukur dah dengan apa yang aku dapat. Mungkin usaha aku setakat tu je time SPM arituh.

Aku ada jugak cakap kt kekawan aku yang aku teringin nak belajar kt obersea. Tapi boleh plak diorang cakap,

Weh Amir, kau ni nk pergi belajar obersea konon, arituh dapat kt Universiti Malaysia Sabah pom ko mintak tukar ke Semenanjung. Camna nak belajar jauh kalau dok Malaysia sendiri pom hang tak boleh.

Haha3.. Actually time dok UMS aritu aku ada prob sket sebab tu aku tukar kat Semenanjung. Jangan cakap aku anak mak plak..huhu3

Apepom aku gembira dengan course yang aku ambik sekarang. Dengan pembelajaran yang menarik serta tenaga pengajar yang berpengalaman membuatkan aku lebih bersemangat unutk belajar *ayat sedapkan hati. Belajar dalam negara pom ok per.. Tapi tak salah menaruh harapan untuk pergi jauh sket. Tak gitu?

Erm, but now I’m still berharap that I can pursue my study at obersea. *hanya mapu berharap. Doing my master maybe.. muahaha3.. So, starting from now I need to have very very good result to achieve my dream yang menggunung nih.. Please pray for me ya..

 

 

AM: Dapat 4 tiket wayang free untuk tengok filem Dont Be Afraid of The Dark..wot wot.. Best kot. Jom gi tgok ngan aku..

amirnawawi

Penulis yang sentiasa memikirkan tentang masa depan.

36 thoughts on “Bestnyer Dapat Belajar Oversea..

  • paihujey

    dapat belajar pun bersyukur la mir..jangan demand lebih2..ada rezki ada la tu seksok..amin..utk aku jugok..

    Reply
    • Ni la masalah kita sekarang uzair. Sentiasa selesa dengan apa yang ada. Bila bukak mulut dikatakan menjawab, tak bersyukur dan demanding. Namun tidak salah jika kita mengharapkan sesuatu yang lebih bukan?

      Reply
      • paihujey

        aik..maroh aku ko??buke gt2 la..maksud aku tu bersyukur je..ada la tu rezki esok2..

        Reply
  • Semoga impian Amir tu tercapai 1 hari nanti. AMIN. Ehem2, banyaknya tiket wayang dia dpt. Atul x dpt pun tiket wayang cerita tu. Sedih!

    Reply
    • Xper.. Atul kan dah dpt tiket wayang dari Nuffnang tuh.. Kira ok la tuh..

      Reply
  • wah.. result awak best gilerrrr.. tak perlah..belajar kat malaysia pun dh oke.. mmg pasang impian nk kesane.. insya allah ade rezeki ke sane jugak kan.. gud luck keyh!

    Reply
    • Amin.. Doa-doakan lah yer.. he3. Tak dapat pergi belajar pom, dpt melancong pom ok gak .:P

      Reply
  • Gempak result spm dia…. Tak mcm msred, cukup makan je…

    Reply
    • Result gempak pom masih tak setanding ngan orang lain.. 🙁

      Reply
  • all da best to you bro. setiap yang ditentukan pasti ada hikmah. But still do our best to get the best.

    Aku pun teringin nak menimba ilmu di overseas~huhu

    Reply
    • He3.. Belum ada rezeki.. Bro pasnih boleh la sambung PhD plak kt sana..

      Reply
  • congrate for ur best result
    actually, nie masuk mtrx eh sbb da smbg dgre skg?
    apa2 pun, we can start to achieve our aim through a little dream, okey
    xda sape yg xnak blja kat ngra org tp Allah know the best for us
    All da best for ur future
    Belajar kerana Allah, niat untuk bantu Islam, insya Allah nanti lagi tenang untuk move on next step ye? ^__^

    Reply
    • Terima kasih atas kata-kata semangat itu.. Yap, menuntut ilmu kerana Allah dan demi kemaslahatan umat Islam bersama. Niat perlu diperbetulkan agar setiap perlakuan kita beroleh keberkatan dari Allah azzawajalla.. Amin
      Allah Maha Mengetahui yang terbaik untuk hambanya kan..

      Reply
  • juanita aka tetikusrusak.net

    Eh..g la overc…korea ke. china ke…nnt ley jadi tourist guide akak..:D

    Reply
  • maya mustwany

    add mth A?? tabik spriinnggg..
    subject pecah kepala time dulu.
    fizik n kimia,kalau la bm..ha3 confm suka bca..kih3..
    Lk hncur..~menyesal lak dengar nasihat cikgu suruh teruskan klz Lk. kalau la ambik kelas sas..fuhh fav bm!

    Reply
    • Add Math masa SPM senang jer.. Math kat uni ni jer yang payah…

      Reply
  • bagus.. pasang niat anda betul2.. insyaAllah, jika ada rezeki nanti tak kemana.. ameenn

    Reply
  • belaja luar or dlm negeri ….hmmmm……..belaja kat luar negeri ni melatih diri kite utk 1)berdikari , jauh dr family,
    2)persaingan yg tinggi antara rakan rakan di sana

    kalau belaja dalam negara pon sama je mcm kat atas, cume kalau luar negara lebih la dugaan berdikari & persaingan dia….

    apa apa pon belaja dalam or luar negara tu masing-masing ada pro & cons dia …………..bergantung pada diri masing-masing……

    akak pon teringin nak p negara org…..maybe melancong nnti kot…..kalau ada rezki lebih…….indon pon jadi la…:D

    Reply
    • Tu la kak. Agaknya saya masih belum bersedia kot. Kena kuatan mental dan spiritual dulu. Macam2 boleh berlaku kt negara orang nuh..

      Reply
    • Tu la.. Kumpul duit dan melancong seluruh dunia.. Baru best 😀

      Reply
  • dlu gua minat gk nk blaja lepas laut.. tp rzeki gua hanya belajar luar negeri sembilan.. ok la tu an? hehe

    Reply
    • ha3.. xper la bro.. Sekurang-kurangnya dapat gak menuntut ilmu..erm, belajar kt malaysia pom ok jugak. Dekat dan jimat 😛

      Reply
  • sebenarnya DIA dah tetapkan yang terbaik untuk kita. apapun yang berlaku selalunya ada hikmah di sebaliknya. Macam saya jugak dulu. Lepas matrik sangat berharap dapat kos dan u yang diidamkan. Tapi…agak kecewa lah sebab benda yang nak tak dapat. But now, dah boleh nampaklah apa yang DIA tetapkan adalah yang terbaik buat kita. Sebelum terlupa, wish u semoga dapatlah apa yang diimpikan tu. Mungkin ada tapi lambat sikit. 🙂

    Reply
  • bro, tumpang tny eh, cmne kau tukar uni? sng x?

    Reply
  • kalau tahun 3 , blh lg ke kalau nk tukar U ?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *