September 22, 2023
Lain-Lain

Aku Takut Tinggi!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Alhamdulillah kita masih hidup lagi pada hari nih kan..he3.. Lepas sudah satu Test aku tadi. Applied Statistic.. Susah jugak la..ermm. Biarlah test tu. Now lets move on. Today I would like to share with all of you about my weakness.. Oh yeah!! Truely, this is Β about me.. πŸ˜€

Actually, nothing I’m gonna to say but I donno why I’m really takut akan ketinggian. Bukan maksud aku takut dapat markah tinggi, Β tinggi badan or else. Apa yang aku maksudkan ialah tempat yang tinggi. Dalam istilah melayu aslinya dipanggil GAYAT or Acrophobia. Banyak pekara dah aku try nak tahu apa yang aku lemah nih. Everything lepas la.

Ada orang kata dia takut akan jarum, tapi bagi aku ok jer. Ada orang takut darah, tapi aku biasa je tengok darah. Ada orang yang anti ngan lipas, tikus, katak dan sebagainya. Tapi bagi aku, binatang ni la alat permainan aku. Aku suka usik menatang nih..hu3. Tapi after aku pindah kt sekolah berasrama, I discover something. Bila aku dok tingkat 4, when I look down, Ya Allah! Mata berpinar dan tak tahu nak buat ape dah. Rasa macam nak terjun pom ade. Teruk betul .Seriuosly! Bila orang gayat tengok bawah, diorang akan rasa macam nak terjatuh jer. Sebab tu aku jarang tengok bawah.

Perghh!! Aku tengok gambar ni pom rasa cam something dah - Ikhsan PakCik Google

Bila pergi shopping complexs lagi la. Memang aku ambik port jalan jauh2 dari pagar tuh. Xleh tengok bawah. Then if korang jalan ngan aku jangan pelik la kenapa aku selalu lari ke tepi..he3. Masa duk rumah flat lagi teruk. Aku merangkak pergi ke beranda. Semua orang ketawakan aku. Malu seyhh!! Tapi itu la hakikatnya.. Memang aku takleh tengok bawah.

Tapi apa yang menariknya, bila naik flight rasa ok jak tengok bawah. Terasa best plak dok tepi tingkap.. Tak tahu la kenapa. Mungkin ada pramugari cantik yang menenangkan kot.. muahaha3.

Tapi hopefully ada cara penyelesaian untuk masalah ni nanti. Aku ambik engineering. So, konpom2 kena panjat itu dan ini. Kena overcome nih. Any ideas?Β 

 

AM: AKu gayat kalau Β 3 floor ke atas jer. Kalau kt Β 3 floor ke bawah tu ok je pom.. πŸ˜›

amirnawawi

Penulis yang sentiasa memikirkan tentang masa depan.

20 thoughts on “Aku Takut Tinggi!

  • paihujey

    satu je cara nak atasi fobia ni..adalah dengan melawan fobia tu..faham??
    macam contoh mu ni..mu keno ugop lawan..kena selalu duk tempat tinggi dan tengok bawah..lama2 okay la..harap mu pahang..

    Reply
  • He3..Saya ok je naik flight.. Tapi kt bagunan jer yang gayat.. πŸ˜€

    Reply
  • Ola Kamin

    takut tmpt tggi??muaahahahaha
    sbnrnya ko bukan takut tmpt tinggi.
    tp ko takut jatuh tu~

    Reply
    • Tak mungkin tuh. Kalau tahu ada benda2 cam nih, dari awal lagi saya surrender.. hoho3 πŸ˜€

      Reply
  • senang je nak atasi, kalau kena panjat tempat tinggi, apa kata tutup mata dengan kain, gerenti tak takut hahahahhahahah

    Reply
  • alongxp

    samela kite bro… org kate camni kat aku “bwk kereta cam pelesit,cam setan, tapi takut tinggi”hahaha… sejak dah tua2 ni yg makin ketara perangai gayat ni, sbb dah reti fikir,kalau jatuh,mati…

    Reply
  • nak wat cmne, hati aku begitu rapuh tempat sebegitu.. wwahhh..haha..

    *cam best komen cmnih,,

    Reply
    • Hang tak payah nak bermadah pujangga sangat la weh..haha πŸ˜›

      Reply
  • maya mustwany

    lor gayat rupanya..he2.mas lak memang suka sangat! nak g langkawi next year pun tak sabar nak naik cable car& jambatan tinggi tuh..fuh..mesti best!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *