Cekudal? Apa itu Cekudal?
Assalamualaikum semua. Salam sejahtera dan salam persahabatan. Hari ni aku nak kongsi satu perkataan baru. Saya pasti tak ramai yang tahu akan perkataan ini.
Perkataan yang saya ingin kongsikan ialah cekudal. Anda pernah dengar ke perkataan nih? dalam kamus Dewan pun rasanya perkataan ini tidak pernah wujud. Bahasa Jawa mungkin..
Keinginan untuk saya tahu maksud perkataan ini kerana banyak kali saya baca dalam blog, perkataan ini muncul. Tak best la kalau baca tak tahu makna kan. Sebab itu saya mula mencari jawapan.
tanya punya tanya blogger yang lain, akhirnya ketemu la jua jawapannya. Ropenyer perkataan ni diasaskan oleh blogger retis Malaya ni. Patutla bila aku search kat google semua blog dia yang keluar. Kalau tak percaya, nah ni buktinya.
Korang nak tahu tak maksud perkataan tuh? Ni maksudnya dari mulut si pengasasnya sendiri.
. The meaning of Cekudal is muka yg pelik atau muka yang takde perasaan atau muka yang hampeh
Oo, senang cakap cekudal nih reaksi muka ala-ala stim la.. Bahaya sungguh.. hak hak.. :p
Agak-agak perkataan ni boleh masuk Kamus Dewan edisi ke-11 ker?
AM: Banyak jugak perkataan yang aku tak tahu maksudnya ek. Memang betul la bahasa Melayu ni susah.. 🙂
mmm…..xboleh masuk kamus ni
hehehe3.. tu la.. kena kaji balik perkataan ni 😛
Amir : susah lagi jawab soalan POP QUIZ eyriqazz…. tapi ko asyik menang je pun….hahahahha
Rezeki bro.. Semalam dapat plak RM10 dari eriqazz.. hehe3
hihihi mas pun baru first time baca ‘cekudal’..
lalalala
Bagus-bagus.. Pasnih boleh la guna perkataan nih.. 😛
amir ni menang je pop quiz dari eyriqazz.. cekudal cikedis tul laaaa.. hahahhaaa
hewhewhew.. gua baru tahu ape itu cekudal.. -_-”
hebakk bhasa skrg.. tokoh za’ba klau hdup mngis hentak2 kaki klau beliau tahu bhasa Melayu zman skrg..
hahaha3.. Ni kalau Pak Samad Said tau ni, maunya nangis tak henti-henti la jawabnya.. 🙂
macam2.. tp xpe, bahasa melayu makin kaya =)
weii.. siap buat entry tu!! haha.. ko ni mmg lah dik.. cekudal btol! ahaksss…
Aku nak jugak buat perkataan sendiri hihi
buat la.. Mana tau kot2 nanti boleh masuk lam buku teks sejarah ker.. 😛