#ChurpOut- Dialogue In The Dark

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca yang budiman. Pada kali ini ingin saya kongsikan dengan anda semua mengenai pengalaman saya menyertai #ChurpOutInTheDark. Program ini dianjurkan oleh Dialogue in The Dark Malaysia dengan kerjasama ChurpChurp dan Nuffnang.

2 hari lepas berpeluang merasai pengalaman ke Dialogue in The Dark di Jaya ONE. Sejujurnya agak eksited dan teruja. Saya seorang yang takut akan gelap namun kali ini memberanikan diri (takkan aku nak terjerit kat situ kan)

Terima kasih ChurpChurp kerana menjemput saya
Terima kasih ChurpChurp kerana menjemput saya

 

Selama 3 jam merasai sendiri bagaimana rasanya hidup dalam kegelapan SEPENUHNYA! Bukan pakai penutup mata tapi buka mata pun gelap. Memang alami betul betul kegelapan la. Rasai bagaiamana mereka hidup. How they go to bank, mountain, market and so on.

My guider name Michelle. Someone from Sarawak. Dia lead kitorang dalam gelap. Dia ingat nama kami semua kejap je. Dalam gelap buat how they memorise us. Maybe from smell?. Dia hidangkan makanan kitorang dari appetizer hingga ke dessert tanpa cacat cela. I’m wondering how she do that. Kitorang pun buat lawak la dia pakai google yang boleh nampak dalam gelap tu.

Selepas 3 jam dalam kegelapan lampu mula dipasang. And guess what, Michelle yang jadi guider kami tu FULLY BLIND!! Aku terus sebak. How she doing all those job in the dark. Kami ada tanya dia masa dalam gelap,

“How do you look in the dark? Wearing that google eh?”.

Bila tahu kebenaran how they do that, aku rasa bersalah gila..ermm mereka semua memang insan istimewa. Tanpa indera penglihatan, tapi mereka ‘celik’.

Disebelah kiri itulah Michelle.. Dan kanan adalah senior aku, Kak NovaLeeza
Disebelah kiri itulah Michelle.. Dan kanan adalah senior aku, Kak NovaLeeza – Kredit gambar kepada beliau
Antara ahli kumpulan aku..
Antara ahli kumpulan aku..


Sight what you see through the eyes,
Insight what you gain within.

 Sesiapa yang berminat untuk mencuba bolehlah ke alamat berikut,

Dialogue In The Dark Experience Centre
100- P1-001, The School,
Block J, Jaya One,
72A, Jalan Universiti,
46200 Petaling Jaya,
Selangor, Malaysia

AM: Sepanjang perjalanan balik tu aku terfikir dan terus berfikir. Bersyukurnya kita semua. Terima kasih ya Allah

amirnawawi

Penulis yang sentiasa memikirkan tentang masa depan.

4 thoughts on “#ChurpOut- Dialogue In The Dark

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge