Macamana Nak Berjimat?

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat smeua pembaca yang budiman sekalian. Semoga anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera disamping keluarga tercinta hendaknya. Baiklah pada entri kali ingin saya tanyakan pendapat anda mengenai penjimatan dalam perbelanjaan harian.

Semua sedia maklum akan kenaikan kos sara hidup sekarang ini. Every cents count.. Tak dapat saya bayangkan betapa seksanya bagi yang punyai banyak tanggungan. Saya sendiri merasa agak sedikit terbeban.

Almaklumlah sekarang masih lagi praktikal. Gaji pun tiada. Harapkan elaun dari kerajaan RM500 sebulan. Can I survive with this money? Kalau ikutkan perut memang tak cukup la kan. Berikut sedikit congak awal untuk perbelanjaan harian.

Minyak motor- RM5

Makan tengahari – RM6

Makan malam – RM7

Total =RM18

Sebulan dah berapa la kan. Nasib baik dok ngan sister. Sewa rumah tu pun memang tak bayar la kan. Hujung minggu pun nasib baik akak masak kat rumah. Tapi for me I still survive. Tapi bila tengok yang gaji RM1000 sebulan ni acane ya? Perbelanjaan anak bini lagi.

Can you share perbelanjaan anda dengan saya? I really adore the way your expense your money.

 

amirnawawi

Penulis yang sentiasa memikirkan tentang masa depan.

5 thoughts on “Macamana Nak Berjimat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge