5 Perkara Penting untuk Pertimbangkan Ketika Membeli Hartanah

Property--

Terdapat beberapa sebab anda mungkin mempertimbangkan untuk membeli rumah kediaman, bukannya kediaman yang telah terbina. Ramai orang lebih suka untuk membina rumah baru, dan bukannya membeli rumah yang sudah siap. Mereka juga mungkin mempunyai tempat-tempat kejadian tertentu dalam fikiran yang mereka suka. Terdapat juga tanah yang mempunyai rumah yang sedia ada di atasnya, tetapi berdiri di atas plot penuh bukannya sesuatu seperti kondo atau apartmen.

Jika anda ekspatriat yang mencari hartanah, ia juga lebih mudah untuk membeli di Malaysia berbanding negara-negara lain di mana jenis hartanah adalah sangat terhad atau benar-benar mustahil untuk dibeli. Melihat kepada semua isu seperti yang perbezaan undang-undang, masalah kewangan, harta yang mencabar, tetapi jika anda mengambil lima pekara asas ini, maka carian anda akan lebih lancar.

undang

1.Fahami Berkaitan Undang-undang

Apabila anda berurusan dengan urus niaga hartanah, terdapat susunan buku undang-undang yang digunapakai bagi setiap pembelian. Perkara seperti menjadi seorang ekspatriat atau dengan warganegara, berapa banyak wang anda perlu laburkan, mengambil pinjaman perumahan, dan berurusan dengan ejen hartanah yang pakar. Anda juga perlu memahami undang-undang perumahan dan penyewa yang sebenar. Menurut Global Property Guide, undang-undang tuan tanah dan penyewa di Malaysia biasanya memihak kepada penyewa. Oleh itu, jika anda sedang mencari untuk membeli hartanah untuk disewakan, adalah lebih baik untuk anda mengetahui bahawa dalam kebanyakan kes, mana-mana isu-isu undang-undang yang mungkin akan lebih memihak kepada penyewa.

Ini bukan berita baik untuk pemilik, tetapi ia amat penting untuk kita sedari. Jika anda ekspatriat, anda juga perlu tahu selok-belok apa jenis hartanah yang anda boleh miliki, lokasi hartanah, dan bagaimana. Ini memerlukan penasihat undang-undang, yang anda pasti perlu mendapatkan untuk membimbing anda melalui proses mendapatkan keizinan yang betul atau memastikan bahawa anda membayar apa-apa kos tambahan yang diperlukan dari warga asing membeli tanah. Secara keseluruhan, anda hanya perlu pastikan anda mempunyai semua asas kerana perkara kecil boleh datang menghantui anda bertahun-tahun lamanya. Ia pasti berbaloi mengupah seorang peguam atau profesional yang lain untuk membantu anda dalam proses pembelian.

teroka

2. Bagaimana untuk Teroka Pasaran

Selepas anda telah membuat keputusan bagaimana untuk anda mencari bantuan ketika membeli, langkah seterusnya adalah untuk membuat keputusan bagaimana anda akan untuk melihat atau survey apa yang ada di pasaran. Cara yang baik untuk mendapatkan akses kepada beribu-ribu penyenaraian adalah dengan menggunakan PropertyGuru Malaysia. Internet menjadi alat yang paling berkuasa untuk anda mencari hartanah yang sesuai bagi anda. Portal hartanah telah menjadi salah satu cara yang paling popular rakyat Malaysia mencari apa-apa jenis hartanah, dengan laman web hartanah berkembang pesat.

Melayari portal carian mudah selagi anda tahu beberapa faktor utama, seperti julat harga anda, kedudukan geografi, dan saiz. Ini adalah parameter yang akan membantu anda menghadkan berapa banyak hasil yang anda dapat melihat dan membuat kawalan penyenaraian yang anda boleh semak. Satu lagi perkara yang perlu anda berhati-hati dengan senarai dalam talian adalah untuk menilai tahap profesional penyenaraian itu sendiri. Buat semakan ulangan jika keterangan dieja dengan betul dan gambar yang tulen. Banyak broker hartanah dan pemaju akan menggunakan foto stok untuk senarai mereka untuk memperlihatkan sisi terbaik hartanah mereka namun ia juga boleh mengelirukan. Masalah akan berlaku jika anda berurusan dengan ejen yang tidak sah jika mereka mempunyai gambar yang kabur, gambar tidak profesional yang kelihatan seperti mereka telah mengambilnya dengan telefon ketinggalan zaman. Jangan buang masa anda dan berurusan sahaja dengan orang-orang yang sah.

masalah

3. Mengambil Kira Masalah Yang Boleh Dicegah

Terdapat banyak isu-isu yang pemilik hartanah dapat tangani dan dielakkan jika mereka merancang lebih awal. Sebagai contoh, Malay Mail Online melaporkan bahawa satu perkara yang perlu diambil kira ketika melihat tanah kediaman adalah untuk mengelakkan harta bersebelahan, ini kerana anda tidak tahu siapa atau apa yang jiran masa depan anda mungkin lakukan di tanah tersebut. Jika anda membeli hartanah bersebelahan dengan plot kosong, ini apa-apa boleh dibina di sana, contohnya bangunan yang menghalang pandangan anda, menghalang pengangkutan anda, atau hanya menghodohkan pemandangan dan suasana. Dengan memberi tumpuan kepada hartanah yang dikelilingi oleh plot yang sudah siap, anda boleh mengelakkan masalah seperti ini. Koknklusinya, anda tidak perlu melihat kawasan yang anda suka semata-mata tetapi juga kawasan di sekitarnya. Pastikan anda mengetahui bagaimana kawasan itu akan berubah pada tahun-tahun akan datang, atau anda akan terperangkap dengan pembangunan yang tidak dirancang.

penipuan

4. Elakkan Dari Menjadi Mangsa Penipuan

Berurusan melalui ejen hartanah adalah salah satu cara yang paling biasa untuk mendapatkan hartanah di Asia, sama ada di Malaysia atau di mana-mana negara lain. Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati. Terdapat banyak cerita pembeli jujur ditipu oleh broker yang tidak bertanggungjawab sama ada yang menyamar sebagai seseorang yang mereka tidak sah. Agak susah untuk mengelakkan isu-isu sebegini, walaupun anda sudah berhati-hati pada setiap masa. Satu perkara penting jika anda berurusan dengan ejen hartanah adalah nenunjukkan geran pemilik tanah untuk mengesahkan bahawa mereka adalah agen sah dan anda tidak ditipu. Salah satu perkara yang paling penting dan munasabah ialah dengan meminta kertas dokumentasi dan juga bukti kepada identiti agen itu sendiri seperti ahli mana-mana syarikat hartanah yang bertauliah.

pelaburan

5. Pelaburan Versus Residence Utama

Fakta menunjukkan bahawa pasaran hartanah Malaysia masih belum dalam bentuk yang terbaik sejak 2015, tetapi ia perlahan-lahan membuat kemunculan semula. Dengan peristiwa baru-baru ini dalam pasaran kewangan global, banyak negara sedang menunggu untuk melihat bagaimana perubahan dalam pasaran akan memberi kesan kepada sektor dalam ekonomi mereka sendiri. Walau bagaimanapun, dari segi hartanah, terdapat banyak lebihan harta yang ada. Ia bukan masa yang tidak baik untuk membeli hartanah jika anda mengambil kira  anda mempunyai pilihan di banyak kawasan yang berbeza di negara ini, kerana terdapat banyak stok. Mengambil kira elemen-elemen ini adalah penting jika anda membuat pilihan antara kediaman utama berbanding pelaburan. Ia mungkin bukan masa terbaik untuk pelaburan ekonomi pada masa ini, tetapi ia adalah masa yang berpotensi baik untuk membeli rumah. Jika anda ingin melabur, maka pastikan bahawa anda memilih tapak yang bukan sahaja baik atau dalam komuniti yang selamat, tetapi juga berhampiran dengan kemudahan-kemudahan awam. Anda tidak akan mendapat penyewa jika anda membeli hartanah di tempat tanpa akses kepada transit, jalan raya, atau keperluan asas lain.

Malaysia adalah negara yang tepat untuk membeli tanah jika anda ekspatriat kerana ia tidak sukar seperti di negara-negara lain yang berdekatan, dan ia juga adalah masa yang baik untuk mula mencari jika anda warganegara kerana ada banyak pilihan di pasaran sekarang. Harta tanah merupakan pelaburan jangka panjang yang baik kerana lebih terbuka dan privasi dari rumah seperti kondo atau apartmen. Celik mata anda seluasnya dan bekerjasama dengan profesional yang betul, anda akan dapat mencari rumah kediaman yang tepat untuk memenuhi keperluan anda dengan cepat.

amirnawawi

Penulis yang sentiasa memikirkan tentang masa depan.

5 thoughts on “5 Perkara Penting untuk Pertimbangkan Ketika Membeli Hartanah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *